IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се многофондов модел във втори и трети стълб на пенсионната система

По-строгите изисквания за пенсиониране отново излизат на дневен ред

14:51 | 04.11.19 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Възрастта за пенсиониране да се повишава в бъдеще, да се въведат по-строги изисквания за получаване на пенсия от Държавното обществено осигуряване, да се ограничи достъпът до схеми за ранно пенсиониране, както и да се обсъдят възможности за въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система. Това са предложения, залегнали в отчета за 2018 г. за изпълнение на Актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.).

Проектът e публикуван за обществено обсъждане в портала за обществени консултации.

Последната реформа на пенсионната система, включваща повишаване на пенсионната възраст и стаж за мъжете и жените, беше от 2015 година. Наскоро министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира, че те са довели до финансово стабилизиране на пенсионния фонд.

В отчета за 2018 година се посочва, че в дългосрочен план дефицитът в пенсионната система ще продължава да се възпроизвежда и в следващите години. Този негативен тренд, както и трайната тенденция на застаряване на населението, което неминуемо в бъдеще ще доведе до значително увеличение на разходите за пенсии, са повод за новите мерки, става ясно от документа. 

Управлението на дефицита в пенсионната система, поради намаляването и застаряването на населението, е възможно да бъде постигано чрез широк обществен консенсус относно приемането на дългосрочни мерки, които да гарантират справедливост за всички социални групи и солидарност между поколенията, смятат авторите на проекта. Техните анализи сочат, че възможностите за използване на т.нар. „демографски прозорци” или демографски дивиденти в пенсионната система, са свързани с въвеждане на адекватни правила и изисквания за получаване на пенсия от държавното обществено осигуряване чрез разумно повишаване на пенсионната възраст и/или стажа, чрез ограничаване на достъпа до схеми за ранно пенсиониране и др.

Предлага се строго обвързване на всички видове разходи на пенсионната система с осигурителния принос на осигуряваните на основата на обстоятелствен анализ и широк обществен консенсус.

Оценява се постигането на баланс между продължителността на трудовия живот и времето, прекарано в пенсия чрез мотивиране на имащите право на пенсии да продължат активния си трудов живот, ако работоспособността и здравословното им състояние позволяват това, като специално внимание се отдели на хората, които се пенсионират по-рано. Предвижда се осигуряване на възможности за гъвкавост при пенсиониране в съчетание с легална трудова заетост.

Успоредно с реформите на публичните пенсионни системи са необходими мерки за подобряване на функционирането или усъвършенстване на допълнителните пенсионни схеми, посочва се в проекта.

Необходимо е оптимизиране на приходите и разходите в пенсионната система чрез преглед и анализ на всички действащи механизми за това. Ограничаване на нерегламентирания трудов пазар и нерегламентираната трудова заетост с оглед защита правата на заетите и осигуряване на по-високи приходи за пенсионната система.

Авторите на проектодокумента предлагат да се обсъдят възможности за въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система, постепенно намаляване на таксите и удръжките, създаване на механизъм за гарантиране на средствата от вноски на осигурените във фазата на натрупване в допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Друга мярка е укрепване на Фонд "Сребърен" за стабилизиране на пенсионната система и за посрещане на демографските предизвикателства в дългосрочен план.

Предлагат се и мерки с компенсиращ характер за дефицитите на пазара на труда. Те са в подкрепа на икономика, която създава производителни работни места за все по-застаряващото население в активна трудоспособна възраст. Предвижда се осигуряване на пълна и производителна заетост за потенциалната работна сила.

Оценява се необходимостта от използване на резерви за стабилизиране на пазара на труда и на работната сила чрез включване на невключени социални групи (увеличаване на количеството труд) – младежи; възрастни в добро здраве; жени в определени възрастови групи; хора с увреждания, позволяващи полагане в определена степен на определен вид труд; роми; обезкуражени и др.

Авторите отчитат и нуждата от повишаване на производителността на труда, повишаване на ролята, значението и относителния дял на доходите от труд в структурата на общите доходи, радикално ограничаване на дела на неформалната заетост за всички социални групи на пазара на труда, както и на относителния дял на неформалната икономика в живота на страната.

За попълване на дефицитите на трудовия пазар се предлага инвестиране и привличане на чуждестранни инвестиции във високодоходни и иновативни високотехнологични бизнеси и сектори на икономиката с висока възвращаемост на инвестициите. Планира се развитие на нови, перспективни бизнес направления и икономически сектори, допринасящи за екологичното равновесие и развитие на технологиите, развитие на т.нар. „сребърна икономика”, поощряване на разкриването на „бели” и „зелени работни места” и др.

Обръща се внимание на разширяване на дела на учещите през целия живот.

Документът предлага и редица мерки с компенсиращ характер в системата на дългосрочните грижи, на образованието, здравеопазването, неравномерното териториално разпределение на населението и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Възрастните у нас докараха бюджета до фалит не знам колко пъти 3-4 в рамките на своя живот и сега да искат достойни старини е меко казано нагло - когато ядоха кифтетата не реваха и когато натрупаха дълг от 12 милиарда $, тогава нямаше проблем кой ще го плаща... Когато подариха на ссср десетки тонове злато, което беше спестявано с поколения наред нямаше проблем разбира се... Освен това възрастните у нас са много по-богати от младите и почти всичките имат поне поне по 1-2 имота дали ще е е на село или в града. За да е стабилна една система приходите трябва да са повече от разходите, приходите няма да нараснат и даже ще намаляват няма друг изход освен и разходите да тръгнат надолу също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
penman
преди 4 години
Поредния ти глуповат коментар! Ако си пенсионер, нямаше да ти дойде този бисер в главата, но времето лети и ще станеш! Швейцарското правило е най-справедливото, защото пази в разумни рамки доходите на пенсионерите. Вярно, че в момента старите пенсионери са малко ощетени, но това са възможностите. Глупаво е вдигането на минималната пенсия, която и в момента е по-висока от личния принос за над 60% от получаващите я. Минималната пенсия получават търтеите, осигурявали се малко години или тарикатите, осигурявали се на минимума. Това обезсърчава хората да се осигуряват на истинските си доходи, от което страда системата като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
I
преди 4 години
За да се стабилизира Пенсионната система, трябва и държавните служители да плащат като всички останали в България. Не може да получават най-високи пенсии и да не са вкарали нито лев в пенсионната система.А за втори и трети стълб, обикновения човек най-добре да инвестира в земя, която носи доходи от аренда, в имоти, давани под наем, акции, плащащи дивиденти, както и сребърни и златни пари за светли бъднини и старини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
cymru
преди 4 години
В тази администрация през 2-3 г. претоплят стари манджи. Ами вземете го направете най после това с реформите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Приходите на пенсионната система не могат да се увеличат без никакъв сериозен икономически ръст следователно трябва да престане индексирането пенсиите по т.н. швейцарско правило, защото растеж от порядъка на 2-3% годишно представлява милиарди левове повече годишно, а ние не можем да си позволим това. Харченето на над милиард повече за пенсии може да е политически популярно, но скоро ще достигнем до близо 7-8 милиарда дефицит годишно за пенсии и инфлацията трябва да си бъде оставана да си навакса за поне 5 години за да не потъне кораба на осигурителната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още