IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият списък с енергийни проекти на ЕС включва 32 газови съоръжения

Според проучване на ЕК между 2014 и 2016 г. държавите членки са подпомагали изкопаемите горива със средно 55 млрд. евро годишно

16:44 | 04.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) посочва, че иска да загърби изкопаемите горива и да стане климатично неутрален възможно най-скоро. Но най-новият списък на енергийните проекти на Европейската комисия (ЕК), отговарящи на изискванията за финансиране, все пак включва 32 газови проектни съоръжения, в това число нови терминали за втечнен природен газ (LNG), съобщава Euractiv.

Документът на ЕК предизвиква вълнения сред еколозите в Брюксел. В четвъртък (31 октомври) изпълнителната власт на ЕС публикува своя последен списък от така наречените „Проекти от общ интерес“ (PCI) за енергия, които са предназначени да насърчават трансграничната енергийна сигурност. 

„Електричеството и интелигентните мрежи представляват повече от 70% от проектите, отразяващи нарастващата роля на възобновяемата електроенергия в енергийната система“, обясняват от ЕК.

От друга страна броят на газовите проекти "е намалял от 53 преди две години на 32, и делът им достига 21% от всички проекти в списъка на PCI", добавя Комисията. Според нея "това е в съответствие с ролята на газа при изпълнението на изискванията на ЕС по отношение на целите за декарбонизация“.

Проектите за енергийна инфраструктура, отговарящи на изискванията за финансиране от ЕС, включват преносни мрежи и съоръжения за съхранение на възобновяема енергия. Но според природозащитни организации, те включват и 55 проекта за природен газ, а не 32.

Разминаването произтича от това, че Комисията брои някои проекти заедно, а не поотделно, обяснява Колин Рош от екологична организация „Приятели на Земята“.

„Новият списък за PCI се подиграва с обещанията на ЕС за създаване на климатично неутрална Европа“, подчертава той.

Нови LNG терминали за американски газ

Газовите проекти включват нови терминали за LNG в Гърция, Кипър и Полша, както и два особено спорни терминала в Крък, Хърватия и Шанън, Ирландия, където се очаква природният газ, произведен чрез фракинг, да бъде внесен от САЩ в Европа.

Фактът, че тези проекти вече са официално подкрепени от ЕС, означава, че процедурите им за планиране и одобрение ще бъдат ускорени и че имат добри шансове да получат финансиране от блока. Парите идват от фонд „Механизъм за свързване на Европа“ (МСЕ), който е на стойност 30 млрд. евро. Около 3,8 млн. евро в момента се вливат от фонда в проекти, които са получили статус на PCI от ЕС.

Избирайки проектите, ЕС ясно показва къде се намират приоритетите му, споделя Рош пред Euractiv.

„PCI отразяват как ЕС планира да разшири газовата ни инфраструктура през следващите години. Новите инвестиции във фосилния газ отразяват официалните екологични цели на ЕС“, добавя той.

Газът ще остане незаменим за известно време

Комисията от своя страна защити предложения списък. Неин говорител подчерта, че делът на газовите проекти в списъка на PCI е намалял с 40% в сравнение с предишния списък. Това показва "много, много ясна тенденция" към по-малко производство на газ в бъдеще, заяви представителят.

„Винаги сме го казвали ясно и прозрачно, че се нуждаем от газ в европейския енергиен микс. Нашият фокус е върху диверсификацията и преминаването към чиста енергия. Но газът ще продължи да играе роля за известно време “, добавя говорителят.

Газът се счита за преходно гориво между въглищната електроенергия и възобновяемите енергийни източници. И това със сигурност има своите предимства - газът е сравнително по-евтин и по-малко замърсяващ, отколкото въглищата, когато става въпрос за производство на електроенергия в електроцентрали, а много държави от ЕС вече имат добре развита газова мрежа, която може да бъде преструктурирана да пренася нисковъглеродни газове в бъдеще, като биометан и водород.

Изкопаемият природен газ може да бъде заменен през следващите години от зелен водород, получен от електролиза. Ето защо ЕС планира да разшири достатъчно газовата инфраструктура, за да осигури енергийни доставки по време на прехода.

„Европейската газова мрежа се заздрави и ако всички текущи PCI се внедрят, ЕС трябва да има добре взаимосвързана и устойчива на удари газова мрежа до началото на 2020 г.“, заявяват от Комисията.

55 млрд. евро годишно за субсидии за изкопаеми горива

За Колин Рош обаче изграждането на нови LNG терминали е по-дългосрочен проблем.

„Ако Комисията и държавите членки продължат да инвестират в газова инфраструктура, те ще се обвържат с изкопаемите горива за десетилетия. Такъв терминал има експлоатационен живот от 50 години“, добавя Рош.

Държавите членки на ЕС вече се ангажираха през 2009 г. да преустановят отпускането на държавни субсидии за изкопаеми горива до 2025 г. Но твърде малко са се променили нещата.

Според проучване на ЕК от тази година, между 2014 и 2016 г. държавите членки са подпомагали изкопаемите горива със средно 55 млрд. евро годишно.

И въпреки че ЕС призова страните да включат стратегии за премахване на изкопаемите субсидии в своите национални планове за енергетика и климат, никоя държава все още не е представила такава стратегия, както установи скорошно проучване на екологичните организации.

Парламентът и Съветът на ЕС разполагат с два месеца да одобрят списъка на Комисията за PCI. Те обаче не са в състояние да отхвърлят отделни проекти, като например тези за газовите терминали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Нови терминали за американски LNG ???Новатэк да запрятат ръкавите, щото новият завод за LNG на Газпром край Петербург още не е готов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още