IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаеше ли Турция къде се крие лидерът на „Ислямска държава“?

Как така лидерът на „Ислямска държава“ е могъл да намери убежище в сирийска провинция, чиято сигурност се гарантира от турската армия и нейните съюзници?

08:30 | 05.11.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Действията на Турция будят съмнения у съюзника САЩ.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Действията на Турция будят съмнения у съюзника САЩ. Снимка: архив Ройтерс

Докато американското разузнаване преглежда електронни и хартиени документи, придобити преди близо седмица от скривалището на Абу Бакр ал Багдади, един въпрос излиза на преден план: как така лидерът на „Ислямска държава“ е могъл да намери убежище в сирийска провинция, чиято сигурност се гарантира от турската армия и нейните съюзници?

Американски служители от силите за национална сигурност са споделили пред автора на Bloomberg Ели Лейк, че искат да научат повече за информацията, с която Анкара е разполагала за местонахождението на Багдади. Сега, една от важните задачи пред екипа, който проверява материалите, конфискувани по време на акцията срещу Багдади и друга срещу говорителя на терористичната му организация Абу Хасан ал Мухажир, е да се установи връзката между турското разузнаване и „Ислямска държава“.

И двамата мъже са се укривали в близост до турската граница на сирийска територия. Мухажир бе открит в Джарабулс – град в провинция Алепо, патрулирана от турски сили. Багдади на свой ред бе в провинция Идлиб, където има множество турски контролно-пропускателни пунктове.

Разбира се, възможно е двама от най-издирваните терористи в света да са успели да се промъкнат под носа на членката на НАТО Турция. Но служителите на американското разузнаване са подозрителни. И това тяхно съмнение се основава не само на това къде в Сирия са били открити Мухажир и Багдади, посочва още Лейк в материал за Bloomberg.

В началото на сирийската гражданска война турското разузнаване позволяваше на чуждестранни наемници от Европа и Африка да преминават пред Турция към Сирия. По това време Турция гонеше политика за промяна на режима в Сирия, подкрепяйки много джихадистки бунтовници срещу правителството на Башар Асад.

В по-скоро време американското правителство е установило, че най-малко един представител на ръководството на „Ислямска държава“ се намира в Турция. През август 2017 г. американското финансово министерство отбелязва, че т. нар. финансов министър на групировката се е преместил от Ирак в Турция по-рано същата година. Както споделя пред Лейк американски държавен служител, ангажиран отблизо със сирийската политика: „Турция направи всичко по силата си, за да подкрепи най-лошите играчи в сирийската гражданска война“.

Том Джоселин от  мозъчния тръст Foundation for Defense of Democracies посочва, че се знае за турски атаки срещу убежища на „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“. Въпреки това американски източници съобщават за джихадисти, които „обикалят свободно“, което според него повдига въпроса за това каква е истинската политика на Турция спрямо „Ислямска държава“

Всичко това навежда на сравнение с Пакистан. През 80-те години ЦРУ работеше с Пакистан в подкрепа на джихадистки бунтовници, които се сражаваха със съветските сили в Афганистан. Също както през първите години на войната в Сирия ЦРУ непряко подкрепяше джихадистки елементи, сражаващи се срещу режима на Асад. С времето обаче интересите на САЩ започнаха да се разминават с тези на техните съюзници.

Лидерът на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен бе открит през 2011 г. в Аботабад в Пакистан, където се намира и най-престижната военна академия в страната. Багдади пък бе открит в Идлиб – област в Сирия под надзора на турската армия.

До ден-днешен САЩ не са обвинили пакистанското разузнаване за укриването на Бин Ладен, въпреки че според американската армия елементи от пакистанското военно разузнаване работят съвместно с талибаните в Афганистан. В същото време през осемте години от провеждането на акцията в Аботабад някога обтегнатите американо-пакистански отношения се стабилизираха. По-рано тази година президентът Доналд Тръмп покани пакистанския премиер на посещение в Белия дом.

Подобни събития може скоро да се разиграят и с Турция, прогнозира Лейк. Тръмп покани Реджеп Ердоган в Белия дом. Турският президент обаче заяви, че може и да не отговори на поканата, след като Камарата на представителите в САЩ прие резолюция, която осъжда Анкара за ролята й в арменския геноцид. Междувременно турската армия наруши сключеното по-рано примирие в Северна Сирия и поднови кампанията си срещу кюрдите, посочиха кюрдски лидери в Сирия.

Все пак именно водената от кюрдите организация на Сирийските демократични сили разработи източника, който успя да открие местонахождението на Багдади. Анализаторите на американското разузнаване може съвсем скоро да установят дали Турция не е знаела през цялото време къде се е намирал лидерът на „Ислямска държава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 9 rate down comment 2
TomaNeverni
преди 4 години
Е Стоенчо добре ,че не си Пинокио.Щото носът ти вече да е до колената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Ако искаш погледай малко https://***.youtube.com/watch?v=o5lW9K_-VG0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 5
многодобре
преди 4 години
...пряко мерене не означава ли, че трябва да виждаж целта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Между другото, американците разстреляха с оръдия(пряко мерене) триста руски наглеци, които бяха тръгнали да им вземат един завод. Мисля че втори желаещи няма да се намерят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Мало.умник, как трябва да ти се обяснява че това са находища на ConocoPhillips? За тях е платено на Сирия. Искаш рашките да конфискуват? Не става, господарят не разрешава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
Не, той е за крадците :)"Според шефа на Пентагона Марк Еспър американските войски ще продължат да защитават нефтените находища и да реагират на всякакви опити на други страни да установят контрол над тях.Тази ситуация беше коментирана от руското Министерство на отбраната. От ведомството заявиха, че американските правителствени агенции печелят над 30 милиона долара всеки месец от добива на контрабанден нефт в Сирия.От своя страна руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че запазването на американското военно присъствие в Сирия с цел защита на нефтените находища противоречи на международното право."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 9
Hahoto
преди 4 години
Е, ти за кои си Стоянски, за лошите или за злите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
САЩ нападна Ирак не само с войска, но и с много злато.Много високопоставени генерали просто бяха купени.Затова и на САЩ им се отвори бързо парашута.Резултатите от употребата на Пейтриът ПВО-то бяха силно фалшифицирани.Това са фактите.След Садам генералите му се разбягаха. Затова и се получи Ислямска държава, защото САЩ развалиха Ирак.Всички енциклопедии са масонски проекти, вкл. и "свободните". Самите масони се пъчат с това. Но Ислямска държава не възниква през 1988 г.Това и мало.умниците го знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
Мало.умник, че Ислямска държава я построиха генералите на Саддам(всичките учили в СССР) и неговите войници. Прочети уикипедия преди да вадиш опорки : " Войната започва, когато Ирак нахлува в Иран през септември 1980 г. и завършва през август 1988 г., с предполагаем общ брой от 1.7 млн. ранени и 1 милион мъртви. " Един милион мъртви, какво количество са, ве мало.умник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
Садам криво-ляво градеше Ирак.И никак не е убивал в такива промишлени количества.И Ислямска държава никак не би се родила, ако беше той...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още