IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският оптимизъм поддържа стабилни цените на петрола*

Основната тема във фокуса на инвеститорите е очакваното първично публично предлагане на саудитския петролен гигант Aramco

10:11 | 05.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола остават стабилни във вторник, след като в последните два дни на търговия отбелязаха повишения, подпомогнати от положителните икономически данни и надеждите за осъществяването на търговската сделка между Вашингтон и Пекин, предава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент достига стойност от 62,14 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI поскъпват до 56,45 долара за барел.

Инвеститорите следят с интерес нивата на запасите от суров петрол в САЩ. Предполага се, че те са нараснали през миналата седмица, докато запасите от рафинирани продукти вероятно са намалели.

Анкетирани от Ройтерс анализатори прогнозират, че американските петролни запаси са нараснали с около 2,7 милиона барела през седмицата до 1 ноември.

Цените на петрола обаче остават високи поради възобновените надежди за финализиране на дългоочакваната търговска сделка, което от своя страна, може да увеличи търсенето.

На въпросите кога и къде държавните глави на САЩ и Китай могат да се срещнат, за да подпишат търговска сделка, от Пекин отговориха, че президентите Си Дзинпин и Доналд Тръмп са в непрекъснат контакт.

В своя реч китайският президент заяви по време на церемонията по откриването на China International Import Expo в Шанхай, че Китай е готов да подпише още търговски споразумения с държави като Япония, Южна Корея и дори с Европейския съюз (ЕС).

Петролните инвеститори също така следят отблизо първичното публично предлагане (IPO) на саудитската държавна петролна компания Aramco. Очаква се това да бъде едно от най-големите листвания в световен мащаб с прогнозирана стойност от 2 трлн. долара.

Управителя на Aramco Ясир ал Румайян заяви в неделя, че държавният петролен гигант ще продължи да задоволява глобалното търсене на петрол, след като се включи в списъка на борсата в Рияд.

В същото време стана ясно, че Русия е намалила добива си на петрол до 11,23 милиона барела на ден за миналия месец от 11,25 милиона през септември, но това отново надхвърля ангажиментите ѝ по договора за ограничаване на производството, сключен в рамките на ОПЕК+ (събирателно от ОПЕК и нейните съюзници - бел.ред.).

Проучване на Ройтерс от миналата седмица показва, че продукцията на ОПЕК се е възстановила през октомври от осемгодишен минимум. Това се случва поради бързото възобновяване на производството в Саудитска Арабия след атаките срещу петролната ѝ инфраструктура през септември. Увеличението в производството на Кралството е компенсирало загубите в Еквадор и доброволните съкращения в рамките на организацията.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,14% до ниво от 1509,00 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 4 години
Търговския оптимизъм и фактора търсене на петролните пазари приключват днес и започва да деиства фактора предлагане Днес и утре ще излязат данните за американските наличности и цените на петрола ще сменят посоката Вероятно отново ще видим цени под 60 долара за Брент и около 53 долара за американския петрол Светът продължава да е претрупан със петрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още