IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2020 - добър за Менда Стоянова, нищо ново за Корнелия Нинова

Регионите с победа на ГЕРБ са икономически най-силните, каза депутатът от ГЕРБ, а лидерът на БСП обяви, че градската десница се обедини срещу модела на управление

11:05 | 05.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджет 2020 е добър и предвижда добър ръст на икономиката на страната. Това коментира по БНТ Менда Стоянова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. “Догодина се предвиждат нулево бюджетно салдо, намаляване на държавния дълг спрямо БВП и спад в безработицата до 4% средно”, посочи тя, което на места по нейните думи означава нулева безработица.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова нападна ГЕРБ, че не предлага нищо различно в бюджета за следващата година. Тя е категорична, че управляващата партия не предлага нищо различно.

Двете представителки на парламента коментираха резултатите от проведените местни избори в страната.

“Политическата карта на страната изглежда синя с надпис "ГЕРБ, смята Менда Стоянова и пресметна къде са повече оцветените в червено и тъмносиньо общини. – За съжаление оцветените в червено са само три областни града. Трябва да има различно мнение и възможност то да получи своя вот, за да се опита да изпълни дадените обещания.”

По думи на Стоянова ГЕРБ управлява доста време в много общини, което води до умора и пресищане. Хората вече го приемат за даденост и искат още, има нужда от отрезвяване, смята тя. Според нея хората винаги трябва да искат повече, но и да оценяват това, което е направено и че нещата се случват едно по едно.

“Всеки, който им обещава, че всичко може да се случи днес, просто ги лъже”, категорична е тя, защото „давайки своя вот за ГЕРБ, хората са гласували рационално и разумно”.

Менда Стоянова е на мнение, че регионите, в които ГЕРБ са победили, са икономически най-силната част на страната, а това по нейни думи правело победата им ясна и категорична.

Тя отрече твърденията на опозицията, че държавата раздава пари в края на годината само на своите общини.

"Няма нищо лошо, когато един кмет има ясен проект за общината, който не може да бъде финансиран от собствените си бюджетни средства, да поиска помощ от държавата. Премиерът обикаля толкова много страната и е чул толкова хора. Много от проектите са удовлетворени, тъй като ги е видял на място", посочи Стоянова.

Тя е убедена, че трябва да има постоянна комуникация с хората и за пример посочи Фандъкова, която според нея е един от най-диалогичните кметове, “но явно това не е достатъчно”.

Според Корнелия Нинова опонентът ѝ Бойко Борисов тръгва по нейния път. “Само че е много закъснял, заяви лидерът на БСП в студиото на БТВ. Тя каза това по повод заявката на Борисов да налага мандатност на кандидат-кметовете си, за да може партията му да се обновява.

“Аз направих това преди три години”, посочи Нинова и допълни, че тя е стигнала докрай за разлика от Борисов, който не посяга на своя манат. Корнелия Нинова даде пример със своите промени, които ограничават мандатите на председателя на партията. “Борисов обаче не стига докрай”, заяви Нинова и оцени това като недобро дори и за ГЕРБ.

Лидерът на БСП оценява резултатите на местните избори като добри за левицата.

“Победихме в 62 общини, похвали се Нинова. – Изборите за социалистите бяха трудни”, заяви тя, но е убедена, че печелят добър резултат с добри програми и силни кандидати. Нинова уточни, че БСП ще иска допълнително броене на гласовете в Шумен.

Във връзка с купуването на гласове по време на местните избори според Нинова, за да се купуват гласове, трябва да имаш ресурс, а той е в управляващата партия. “Ние се изправихме с един лев субсидия срещу милионите на властта, атакува Нинова управляващите. – Направихме красива кампания и да те обвинят, че купуваш гласове е подигравка.”

Според нея купуване на гласове винаги има, но въпросът е дали ще излезе висока избирателна активност.

"Премиерът Бойко Борисов го е яд, че градската десница се обедини срещу модела на управление в България. Изпуска си нервите, говори обиди и така не се прави политика. Това показва страх, безсилие и яд", констатира Нинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още