IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арх. Павел Янев: Купувачите на луксозен дом търсят функционалност, а не скъпи мебели

Проект на основателя на ALL in STUDIO получи престижна награда в Лондон

08:30 | 06.11.19 г. 1
<p>
	Арх. Павел Янев. <em>Снимка: ALL in STUDIO</em></p>

Арх. Павел Янев. Снимка: ALL in STUDIO

Архитект Павел Янев учи във ВИАС (днешен УАСГ) и още от втората година на следването си започва да работи в различни архитектурни студиа, за да придобие опит в реалния живот на сградите. През 2011 г. той основава собствено архитектурно студио - ALL in STUDIO. Носител е на редица награди в България и чужбина. 

Бихте ли разказали повече за проекта, който ви донесе наградата „Най-добър интериорен дизайн на частна резиденция“ на European Property Award. Колко време продължи работата по него, кои бяха основните предизвикателства пред Вас?

Работата по проекта продължи около една година, а основните предизвикалтества, с които се сблъскахме, бяха свързани с организирането на всички подизпълнители по трасето. Тъй като проектът беше изключително сложен от гледна точка на технология, автоматизяция на умна къща и изпълнен с много детайли, синхронизацията в изпълнението беше ключов фактор за реализирането му. 

Какво е значението на наградата за бъдещата ви професионална дейност?

European Property Award отличава най-значимите проекти в областта на недвижимите имоти на международната сцена. Тези награди са част от International Property Awards и присъствието на проект на студиото ни в тази селекция е признание за работата ни като проектанти и изпълнители на обекти от най-висок клас.

Вярвам, че тази награда ще бъде основа за много контакти на международно ниво и проекти в чужбина, както и повод за още по-голямо доверие и по-добра съвместна работа с клиентите и партньорите ни в България.

Какви са новите  тенденции в интериорния дизайн на жилищата от висок клас и как се променят предпочитанията на клиентите ви през последните години?

За никого не е тайна, че през последните години в София има бум на строителството на имоти от всякакъв тип, включително и от висок клас. Ако преди клиентите от този клас инвестираха главно в ефектни или скъпи мебели, днес те търсят жилища не само с отличителна визия и характер, а и с много повече функционалности и екстри. Например автоматизация, осветление с димиране и варианти на различни сцени, отопление и климатизация от най-висок клас, системи за пречистване на въздуха и висок клас уреди и санитарни елементи.

По отношение на материалите наблюдаваме продължаващ интерес към техническия и естествен камък, който присъства в мебели, плотове, стени и подови настилки с максимално големи размери на плочите. Все повече клиенти изискват и услуги по интериорно озеленяване и съдействие при декорация на завършените интериори.

Какъв е профилът на купувачите на жилищата, които проектирате?

По-голямата част от клиентите ни са купувачи на жилища от висок или най-висок клас – двойки или частни лица на средна възраст, със собствен бизнес и малко или никакво време да се занимават с майстори и ремонти. Те търсят изпълнение на интериорни проекти на максимално високо ниво и обикновено идват при нас след препоръка от предишни клиенти.

А по отношение на офис пространствата какви са изискванията на компаниите при проектирането на модерни офис сгради – отворените пространства или кабинетната структура надделяват?

През последните години работата на студиото ни е фокусирана върху жилищни проекти, но наблюденията ни на пазара на офиси сочи, че модата на отворените пространства преминава и обитателите на офиси от по-висок клас избират и ще продължават да избират варианти с кабинети и отделени работни помещения.

Основните проблеми на отворените пространства са невъзможността за концентрация, намалената продуктивност, шумът, както и трудната климатизация. Дори в стая за четирима души е трудно да се постигне консенсус за температурата на климатика, а какво остава за пространство с 40 бюра.

В Америка т.нар. офис модел на големи отворени пространства с работни клетки съществува от десетки години, защото събира възможно най-много работни места на квадратен метър, но е доказано, че той е и най-неблагоприятният за работа.

Бихте ли разказали за някои от големите проекти, по които работите в момента и кои са обичайните трудности, с които се сблъсквате в работата си?

В момента проектираме и изпълняваме няколко апартамента и еднофамилни къщи в столицата, както и многофамилна жилищна сграда. Всеки един от проектите е специфичен, защото цели да отговори на различните изисквания на клиентите ни. Например, докато в апартамент в квартал "Лозенец" се борим да изградим система за пречистване на въздуха, то в друга сграда планираме как да поддържаме стотици растителни видове по терасите й. 

По отношение на проектирането всеки проект е предизвикателство, защото се стремим да залагаме нови материали и детайли в комбинации каквито не са изпълнявани досега. Затова и най-често срещаното затруднение в работата ни е проектирането на оригинални детайли, конструкции и монтажни схеми. За щастие имаме възможността да работим с подизпълнители, които приемат задачите от нас с много желание за експериментиране, прототипи и, разбира се, в крайна сметка отличен резултат.

Има ли достатъчно добре подготвен специалисти  в областта на интериорния дизайн в България?

Ускоряването на развитието на определен сектор от икономиката води до появата на все по-добре подготвени кадри. В момента се изпълняват огромен брой обекти и много млади проектанти имат възможност да трупат опит. Друг е въпросът, че има и много некоректни изпълнители и студиа със съмнителни умения, които се възползват от момента и си предлагат услугите на доверчиви клиенти, привлечени от ниската цена.

Добрият специалист в нашия бранш е този, който познава добре практиката, не се страхува да си изцапа обувките с гипсокартон, следи ден по ден реализацията и носи отговорност за проекта до издаването му.

Технологичната революция през последните години помага ли за подобряването на ефективността на работата ви и по какъв начин?

Софтуерите за дизайн и проектиране не са претърпели особено големи промени през последните години, а технологичните решения за виртуална или добавена реалност все още не се доказват като ефективни средства за продажби и представяне на проекти в нашия бранш.

По отношение на ефективността на работата използваме системи за управление на проектите, чрез която следим графици, бюджети и седмични задачи. Отличната организация на дейностите и контролът на изпълнението са единствените съставки в рецептата за спазени крайни срокове, перфектен резултат и доволни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Claudia Klein
преди 4 години
Здравейте и добре дошли в глобалните кредитни услуги на Spotcap, казвам се Клаудия Клайн, аз съм кредитор, а също и консултант по заем и представлявам тази страхотна компания.Нуждаете ли се от остра финансова подкрепа? имате ли нужда от заем за различни цели? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма чрез | spotcapglobalservices***gmail.com | и имате заем в акаунта си в рамките на 24 часа, защото ние предоставяме отлични услуги по заем по целия свят.Ние предлагаме всякакъв вид кредитни услуги, предлагаме както дългосрочни, така и краткосрочни заеми и можете да вземете заем до 15 милиона евро. Моята компания ще ви помогне да постигнете различни цели с широка гама от продукти за заем.Знаем, че получаването на легитимен заем винаги е бил огромен проблем За хората, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение на него, много хора намират толкова трудно да получат заем от собствен капитал от местните си банки или други финансови институции поради високия интерес процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг / доход, нисък кредитен рейтинг или други причиниНяма повече чакане или стресиращи посещения в банката. Нашата услуга е достъпна 24 часа в денонощието - можете да получите заем и да завършите транзакциите си винаги и където ви е необходимоНие предоставяме 24 часа заемни услуги от световна класа. За запитвания / въпроси? - Изпратете имейл до | spotcapglobalservices***gmail.com | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +4915758108767 | & Получете отговор за миг.Вашето семейство, приятели и колеги не е нужно да знаете, че сте с малко пари в брой, просто просто ни пишете и ще получите заем.Вашата финансова свобода е във вашите ръце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още