IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела успя да спре пренасищането си с петрол

Южноамериканската страна повишава износа на петрол до 812,7 хил. барела дневно, но остава с 3,7% под нивото от септември

22:14 | 05.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Венецуела Николас Мадуро.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Ройтерс

Презапасяването с петрол на Венецуела през последните месеци изглежда приключва, сочат данни на Ройтерс, тъй като продължаващата политическа и икономическа криза в страната успя да заличи 800 000 барела на ден за втори пореден месец. 

Но проблемите на Венецуела далеч не са приключили, пише Oilprice.

Списъкът на страната с купувачи на петрол се е свил до шепа лоялни клиенти, които не желаят да се поддават на натиска на САЩ и техните санкции. Списъкът включва Китай, Русия и Куба, като напоследък Индия също възобнови вноса на петрол от Венецуела, в продуктова размяна, за която Reliance твърди, че се увеличава.

Засега изглежда, това е достатъчно, за да повиши износът на петрол от южноамериканската страна до 812,7 хил. барела дневно, и достатъчно, за да се източи част от излишния инвентар, който е запълнил капацитета на съхранение, принуждавайки звеното Petrosinovensa да преустанови своята дейност, тъй като вече не разполага с място, където да съхранява суровия петрол.

Октомврийският износ на Венецуела е все още с 3,7% под нивото от септември и много под износа от юни, сочат данните на Refinitiv Eikon.

И все пак американските санкции срещу Венецуела значително ограничават продукцията ѝ и много от нейните клиенти и използвани танкери бяха принудени да преосмислят търговските си отношения, опасявайки се, че могат да си навлекат гнева на Вашингтон.

Миналия месец държавната петролна компания на Венецуела PDVSA обяви плановете си да увеличи производството през 2020 г. до 1,2 млн. барела дневно, въпреки че не разкри каквито и да било подробности за плана, освен да предположи, че ще проведе „кампания на строги икономии“ относно разходите за служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още