IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Максималната пенсия да стане 1350 лв. от 1 юли 2020 г., настоява КНСБ

За да се постигне ръстът, се предлага по изключение размерът й да се определи на база 45% от максималния осигурителен доход

12:20 | 06.11.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КНСБ настоява максималната пенсия да стане 1350 лв. от 1 юли 2020 година. От синдиката предлагат, независимо че равнището на максималния осигурителен доход няма да расте догодина (максималната пенсия е 40% от него), това да не е пречка за увеличение на максималната пенсия.

Позицията на синдиката е изпратена от пресцентъра на Конфедерацията. 

За да се постигне ръст на максималната пенсия, КНСБ предлага през 2020 г. по изключение размерът й да се определи на база 45% от максималния осигурителен доход от 3000 лева. Това означава от 1 юли следващата година най-високата пенсия в страната да се установи на ниво от 1350 лв. 

Предложението ще засегне 40 500 души, сред които около 28 000 човека, на които в момента действителният размер на пенсията е "отрязан" от тавана. Ако предложението на КНСБ се приеме, почти половината от тези 28 000 души ще получават занапред действителния размер на пенсиите си, посочва се в становището. 

Допълнителният финансов ресурс, необходим за реализация на искането, е под 28 млн. лв. Експертите на Конфедерацията са убедени, че в планираните приходи има достатъчно резерви, така че синдикалните предложения за повишаване адекватността на пенсиите да се реализират.

Последователната и устойчива позиция на КНСБ относно максималния размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст е, че той също трябва плавно да се увеличава, така че все повече хора, чиито пенсии са ограничени от "тавана" да получат действителния размер на техните пенсии, заявяват от синдиката.

Синдикатът вече предложи от 1 юли 2020 г. минималната пенсия да се увеличи от 219,43 лв. на 250 лв., или с 14 на сто. По този начин 850 хиляди пенсионери ще получат това увеличение и ще почувстват, че този път към тях правителството, парламентът и обществото проявяват съпричастност и загриженост, посочват от синдиката.

КНСБ настоява още за справедливо разпределение на средствата за заплати в бюджетните дейности.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Много ясно, че не трябва да се плаща по-висока пенсия на нуждаещите се, разбира се, че принципът "на всеки според нуждите му" трябва да бъде тотално изкоренен. Няма смисъл от това да се инвестира в пенсии при положение, че в големите ни градове не достигат детските градини например...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Спящият бик
преди 4 години
При положение, че половината от пенсиите се дотират от държавата, значи нивото им не е толкова икономически, колкото полинически обосновано. Което ще рече, че политиците НЕ ИСКАТ да плащат по-висока пенсия на най-нуждаещите се данъкоплатци. Защо е така? Защото според тях тези пенсионери са политически неактивни и не могат да застрашат организирано властта им. Дали обаче е така и да не им излезе грешна сметката!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Няма такова нещо и не може да има. Минималната пенсия е толкова колкото може да си позволи да плаща НОИ, няма значение колко са останалите показатели при положение, че у нас е почти 1:1 съотношение между пенсионери и работещи в частния сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 4 години
Щом максималната пенсия ще е 45% от максималния осигурителен доход, значи и минималната пенсия трябва да е 45% от минималвия осигурителен доход. От януари той става 610 лв., т.е. минималната пенсия трябва да е 45%*610=274,50 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 4 години
те членовете им не плащат нищо за пенсия, ти искаш по висока вноска за член... :) Луд ли си, синдикатите са говорители на правителстовто, щом искат ... някои им е казал да искат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Защо не - може да пробват да вдигнат членския си внос и дарят парите за тази кауза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
penman
преди 4 години
Като искат синдикатите, нека те да осигурят парите за това увеличение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още