IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Заманов: За България икономически растеж от 3-3.5% не е достатъчен

Страната ни трябва да ускори ръста на своята икономика, ако иска да настигне страни като Полша, Чехия и Словакия

23:17 | 06.11.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според него отрицателните лихви по депозитите за малка икономика като българската в дългосрочен план не са ползотворни. Банките в момента може би на оценяват правилно риска, а в България депозитите продължават да бъдат най-традиционна алтернатива за спестявания.

"Свръхликвидността помогна на банките у нас да не продължават да живеят от лихвения марж. Ниските и отрицателни лихви не притискат до такава степен банковия сектор в момента. Наличието на добрата ликвидност осигурява стабилност във времето. Така се мисли повече за клиентски ориентираните решения. Всички банки в България продължават да печелят основно от лихви", посочи Заманов.

По неговите думи е добре фирмите да управляват разумно ликвидността си. Хубавото на парите е, че те не губят стойността си, ако бъдат инвестирани в правилно. Но инфлационната загуба съществува.

Заманов обясни, че едно обучение, което те учи на логика и факти, помага.

"Ядрената физика ме научи да чета цифрите и да правя логически извод на база на фактите, както и на дисциплина да следваш всяка стъпка на самия процес. Макроикономиката помага за дългосрочната визия и стратегия. Така се създава здрава основа", добави той.

Според него тогава бизнесът минава на заден план, а човешкото - на преден.

„Външните фактори те караха да променяш бизнеса си и да стигнеш до устоите на живота", сподели още Заманов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
vzhekoff
преди 4 години
Ей, Ванка, къде се загуби, бре човек ! Толкова ми липсваха твоите задълбочени анализи ! Докога тези аматьори от И н в е c т o p ще те публикуват без хонорар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
Бидонойл
преди 4 години
3% ръст си е окей. По-голям ръст може да взриви инфлацията и сериозно да вдигне разходите на фирмите и домакинствата. А другите ще ги настигнем когато ги настигнем. Това не е състезание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Иван Митев
преди 4 години
Българският лев има добри и лоши свойства. Най-лошото свойство на лева е нямането на пълна икономическа стойност.По отношение най-лошото свойство на лева, възможни са 2 варианта за емитиране на лева:1. Емитиране на лева без защита срещу щети от неговото най-лошо свойство.2. Емитиране на лева със защита срещу щети от неговото най-лошо свойство.Особено важно за обществения просперитет е прилагане на правилния вариант за емитиране на лева.Сега българската централна банка емитира лева без защита срещу щети от неговото най-лошо свойство.При въведения неправилен вариант за емитиране на лева, колкото е по-голям българския икономически растеж толкова повече са щетите. Грешката на централната банка създава страдания за българите. Възникващите щети подсигуряват политическия провал на правителството на Бойко Борисов.Има лица с илюзия, че щетите от грешката на централната банка няма да са и за тях.Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато централната банка емитира пари със защита срещу тяхното най-лошо свойство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
За светлото бъдеще се грижат политиците, за светлото минало историците, за светлото настояще журналистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още