IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румяна Коларова: Мая Манолова е политическо камикадзе

Очаква се днес ГЕРБ да проведе национална среща, за да направи анализ на приключилите избори

10:01 | 07.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 

"Според мен Мая Манолова е едно политическо камикадзе. С политическата си смърт тя печели победа. Подобни са и пораженията за десницата". Това коментира в ефира на БНТ политологът доц. д-р Румяна Коларова. „Манолова казва, че ще прави европейска гражданска инициатива, но какво точно значи това? Това е нещо, което Йорданка Фандъкова може да направи, но Манолова - не", посочи експертът.

Според политологът доц. Михаил Мирчев няма опция Манолова да иска лидерски пост в БСП, защото реално не се е върнала в левицата.

Междувременно днес ГЕРБ ще проведе национална среща, за да направи анализ на приключилите избори. Анализите на БСП също продължават. 

Според Коларова ГЕРБ отбелязаха успех. Друг е въпросът, че при всеки успех има и проблеми и бъдещи задачи. Ясно е, че задачата, с оглед на която ще се прави анализ, е бъдещите парламентарни избори. Това е безспорно. Това са следващите избори. Тази година беше свързана с два вида избори, с които ГЕРБ се справи добре, обясни политологът.

От думите на Мирчев пък става ясно, че един от знаменателните факти е, че ГЕРБ досега винаги се явява на избори самостоятелно. Този път на не малко места почустваха вътрешна нестабилност и започнаха да правят коалиции, по подобен начин, както БСП правеше преди 20-ина години, уточни той и даде пример с Кюстендил.

„На миналите избори ГЕРБ има кандидат за кмет. Той не успява. Сегашният и предишен кандидат за кмет със своята коалиция печели и сега ГЕРБ, защото се усещат - голямата, но слабовата партия, се присламчват към него, правят коалиция и там са наредили още 7-8 партии зад себе си. Това е факт, който не бива да пропускаме, защото като чертаем линията и тук било синьо, там било синьо, тоест гербаджийско, всъщност вече не е съвсем чисто синьо. Вече има доста сложни конфигурации, които спасиха на много места ГЕРБ на тези избори“, каза Мирчев.

Относно влиянието на Цветан Цветанов в ГЕРБ, той припомни, че бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ е бил силна фигура в редиците на Борисов, но ако там наистина се е случил сериозен разрив, хората му трябва да бъдат прочистени.

Според Коларова пък е било очаквано Цветанов да не бъде толкова подкрепяща фигура на тези избори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 11
Иван Митев
преди 4 години
Сега българската централна банка емитира лева без защита срещу щети от неговото най-лошо свойство.При въведения неправилен вариант за емитиране на лева, колкото политиците работят за по-голям обществен икономически растеж толкова повече са щетите. Грешката на централната банка създава страдания за българите. Възникващите щети подсигуряват политическия провал на политиците.Има политици с илюзия, че щетите от грешката на централната банка няма да са и за тях.Мая Манолова е за реално запазване на грешката на централната банка. Това поведение подсигурява нейния политически провал.За Мая Манолова устойчивият политически успех е възможен, когато работи за политика за емитиране на пари със защита срещу тяхното най-лошо свойство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още