Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Кристофор Павлов: На жилищния пазар в София има значителен дял надценени имоти

Според главния икономист на УниКредит има риск от корекция на цените на имотите, който обаче е по-малък в сравнение с 2008 г.

2
 
1
 
8
OPASEN до: kron
преди 1 година
Няма профилна снимка
kron,

в твоя случай ти явно си купил 2008-2009 г., когато цените бяха с 200-300 евро на квадрат повече, а кредитът ти е бил на 6-7 % лихва, т.е. 8-9 % ГПР. Това е друга сметка, за съжаление :-(

Има и нещо друго - при кредит човек трябва да е финансово отговорен, т.е. спестените 450-292=158 лева на месец трябва да се връщат предсрочно в кредита, а не да се харчат, както обикновено става когато мъжът отиде с жената в Mall-а :-(( Така за година спестяваш 158*12=1'896 лева ( почти 1'000 евро!! ) и погасяваш предсрочно част от кредита, което определено подобрява сметките, защото лихвите по кредита ще намалеят!!

И накрая - в тези 50'000 евро аз съм включил всички разходи по придобиването на имота, т.е. цена ( 45'000 евро ) + 3% брокер ( 1'350 евро ) + данъци и ипотека ( 2'000 евро ), което прави 48'350 евро, а аз го закръглих на 50'000 евро. Честно казано и 60'000 евро да бях сложил в примера, то това пак ще прави 60'000 * 0,035 = 2'100 евро, т.е. 4'110 лева, което прави 343 лева на месец! Разликата ще е 450-343=107 лева на месец! За годината това прави приятната спестена сума от 107*12=1'284 лева и то при такава надута цена на придобиване !!!

Колкото до данъците - 100 лева на година не мисля, че е сума, която ще обърне каруцата, таксите и режийните се плащат дори и да живееш под наем ( трябва да се сравняват разликите в разходите при двата варианта! ), а колкото до ремонтите - може да изскочи някой и друг малък ремонт, но на готов апартамент ремонт не се прави преди да минат 9-10 години!

Колкото до децата и другото жилище - какво ти пречи да вземеш втори имот, който да е по-голям и да печелиш от първия? В момента има много хора, включително и аз, които печелят по 5-6 % доходност от инвестициите си, а това е повече от ГПР по кредита ;-))

Това са сметките, математически всичко е точно ( аз не разсъждавам хипотетично! ), но е много важно това, което казах по-горе - ТРЯБВА ДА СИ ФИНАНСОВО ОТГОВОРЕН, а не да ти останат пари и те да отидат за парцалки в Mall-а....
1
 
4
 
7
kron до: OPASEN
преди 1 година
Няма профилна снимка
Очевидно не си прочел какво съм написал. И за да не си помислиш, и аз разсъждавах хипотетично като тебе и сега съм на тоя хал:) Нека ти го обясня така:

Приемаме, че не си на 60+ и това ти е първо жилище, в което ще живееш, а няма да го даваш под наем. Върху цената слагаш няколко хиляди евро за комисион на брокера, още няколко за данъци и вписване на ипотека. После калкулираш данъците през годините, такси поддръжка, режийни и разни ремонти. Приемаме, че не предплащаш по кредита (понеже казахме, че не е със собствени средства покупката) и вноската в първите години е почти само лихви. Ражда ти се дете и жилището ти отеснява и решаваш да си купиш друго, но трябва да продадеш това, за да стъпиш с капарото. Хайде сега сложи още няколко хиляди за комисионни по продажбата плюс още малко за отписване на ипотеката. И както споменахме, досега си плащал само лихви и реално кредитът си е почти на същото ниво, така че какъвто и ръст да си реализирал в продажната цена, трябва да си приспаднеш лихвите. Тук трябва да отбележим, че и лихвата е възможно да се покачи след няколко години.
Направи сметката така и да видим колко изгодна ще ти се види операцията.

Всичко това, разбира се е, ако не смяташ да останеш бездетен и да си живееш завинаги в малкото жилище:D В моя случай доходите се покачиха в пъти, откакто съм го купил, и мога да си позволя да си купя следващо, без да продавам, но балансът по жилището все така си е червен.
4
 
2
 
6
OPASEN до: kron
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако имаш собствени средства е повече от задължително да си го купиш, а не да плащаш наем!!

Аз говорех за покупка с кредит - в момента лихвите са изключително ниски и ГПР по кредита може да бъде около 3,5%.

Пример:
Ако си купиш гарсониера ( примерът е за домакинство от 1-2 човека ) за около 50'000 евро ( за тази цена ще е добре обзаведен и няма да се налага да го ремонтираш ), то на година имаш разходи по кредита 50'000 * 0,035 = 1'750 евро, т.е. 3'500 лева, което прави 292 лева на месец!
А колко в момента е наем на гарсониера? ;-))
Не мисля, че е под 450 лева :-))

PS:
Предполагам, че в твоите сметки за разход взимаш цялата вноска по кредита!?
Ако е така, то грешиш и за това не ти излизат сметките, защото разходът ти за кредита е само частта на лихвата ;-))
1
 
12
 
5
kron до: OPASEN
преди 1 година
Няма профилна снимка
"...много по-добре да си купите имота, а не да му плащате наем"

Ако говориш за покупка със спестени средства, бих могъл да се съглася, но ако е със заем, си доста далеч от истината. Аз съм във втората ситуация и сметките ми до момента показват брутална набутвация с покупката спрямо хипотетично оставане под наем. Лихви, обзавеждане, ремонти, мобилност на труда, цена за смяна на жилището, (ако настоящото ти отеснее), и прочее фактори, които трябва да сложиш в сметката.
5
 
2
 
4
OPASEN до: nkavrakov1982
преди 1 година
Няма профилна снимка
Балон има при положение, че сделките се случват на балонни цени, а в случая става въпрос за имоти, които се предлагат на 30% по-високи цени, но не се продават, а висят с месеци или години по сайтовете за продажба!!

Понеже следя тези сайтове ще Ви кажа, че първоначално всеки се лакоми за голямата печалба, но от статистиките се вижда как през 2-3 месеца цената се коригира надолу, за да може все пак някой да го купи ;-))

Джокер:
Следете ударното увеличаване на МРЗ и инфлацията и ще разберете накъде вървят нещата!!
19
 
2
 
3
OPASEN до: Mirilai-lai
преди 1 година
Няма профилна снимка
Купонът определено продължава!! :-))
Разбира се хейтърите плюят, защото не участват в купона ;-))

Някой може ли да сметне колко се печели от апартамент, който се отдава под наем?
Като го сметнете ще разберете защо е много по-добре да си купите имота, а не да му плащате наем :-))

PS:
Ако давате имот под наем за 12 месеца, а цените на имотите случайно да вземат да паднат с 5%, то от сметката за наемите ще видите, че наемодателят е на печалба, въпреки спада в цената на имота!!
Ама то животът е за математиците, а не за хейтърите... :-((
4
 
44
 
2
преди 1 година
не само значителен дял надценени...но и значително надценени.....купонът свърши
7
 
46
 
1
преди 1 година
А, добър ден... Същия този икономист от Уникредит, разправяше как били заедно в една лодка, те/банките/, заедно със строителите, и брокерите на недвижими имоти, и трябвало да внимават, да не се обърнат. И щом говори за около и над 30 %, балонозирани цени на имоти в София, реално на пазара балона при цените със сигурност е стигнал и 60 %, реални цифри.