IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При това забавяне на жп проектите може да загубим еврофондове

След модернизацията на жп-линиите София-Пловдив-Свиленград и Драгоман ще станем логистичен център на Балканите, прогнозираха Симеон Ананиев и Илия Илиев

22:45 | 07.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Той съобщи, че най-важният проект, който се прави в последните 20 години, е модернизацията на жп-линията София-Пловдив-Свиленград и след като бъде завършен, модернизацията трябва да се свърже с Драгоман.

"Малко хора знаят, но първият влак с контейнери от Китай, който ще мине под Босфора, ще пътува и през България и нашата жп инфраструктура трябва да е готова, посочи проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи. – Вторият важен ж.п. проект е от Гюешево до Бургас. В момента усилено се проектира Радомир-Гюешево, от македонска страна също се работи.”

Илия Илиев смята, че ако успеем да направим тези две оси, ще се превърнем в сериозен логистичен център на Балканите. "Планират се изключително кратки срокове за планиране и подготовка, които са нереални. Трябваше да влезем в програмния период с готов проект, а не в момента да работим по подготовката. Изключение от това е Радомир-Гюешево", каза той.

Ананиев е на мнение, че трябва да се започне работа по следващия програмен период, а когато той дойде да има няколко готови проекта.

В момента е края на 2019 г. и не е възможно да се успее с наваксване по този програмен период. Ако до 2023 г. достигнем 40-50% усвояемост, ще бъде успех“, убеден е представителят на Българската асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство. Той напомни, че в предишните програмни периоди пак не се усвояваха средства и тогава парите отиваха към метрото.

"И сега има такава възможност, ако Европейската комисия (ЕК) си смени решението, което на този етап е, че не могат да се прехвърлят средства", каза проф. Ананиев.

Според Илиев това сега не може да се случи, защото още преди време представители на Европейска комисия бяха категорични да не се пренасочват средства от жп инфраструктура към други обекти, но може би може да се направи компромис за метрото.

По думите му е необходим закон за линейните обекти, за да се спре безпроблемното обжалване на парцеларни планове и нови трасета, заради което, например е блокиран проектът Елин Пелин – Ихтиман.

"В момента отговорностите се прехвърлят между Министерство на транспорта и НКЖИ и накрая не е ясно защо даден проект не върви", каза в заключение Симеон Ананиев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Всичко е преходно само БДЖ е вечно същото. Когато някой се оплаче, че нещо си, не е както едно време му покажете БДЖ за да се успокои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още