IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малки проевропейски британски партии сключиха съюз, насочен срещу Brexit

Според договорката между политическите сили те ще се явят с общи кандидати в 60 избирателни района, което се равнява на около 10 процента от местата в британския парламент

22:04 | 07.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-малки проевропейски партии във Великобритания обявиха днес, че сключват предизборен съюз в името на оставането на Обединеното кралство в ЕС. Коалицията предвижда общи действия на предстоящите предсрочни парламентарни избори във Великобритания, предаде Ройтерс.

Според договорката между политическите сили те ще се явят с общи кандидати в 60 избирателни района, което се равнява на около 10 процента от местата в британския парламент.

Целта е да се попречи на премиера Борис Джонсън да получи парламентарно мнозинство. Министър-председателят възнамерява, ако спечели изборите на 12 декември, да извади Великобритания от ЕС.

В обявеното днес предизборно обединение участват Либералдемократическата партия, уелските националисти от "Плайд Камри"-Партия на Уелс и Зелената партия на Англия и Уелс заедно с някои независими депутати. Замисълът е във всеки един от визираните 60 района те да издигнат общ кандидат, който да е за оставането в ЕС. 

Един от избирателните райони, който определят като една от най-големите си цели, е този на външния министър Доминик Рааб - благоденстващ избирателен район в Югозападен Лондон. Там Зелените възнамеряват да не издигат свой кандидат и вместо това да подкрепят кандидата на Либералдемократическата партия. Социологическите проучвания предвещават много оспорвана надпревара в този избирателен район.

Хайди Алън, бивш депутат от консерваторите, която се присъедини към либералдемократите, заяви, че тази коалиция е първата за парламентарни избори във Великобритания от повече от век.

Партиите "знаят, че тези избори са последната възможност да променят траекторията, по която страната се движи", каза Алън, която взе участие в учредяването на съюза.

На 12 декември във Великобритания ще бъдат произведени първите от 1923 г. декемврийски парламентарни избори. Същевременно те са и едни от най-трудните за прогнозиране през последните години. Поради Brexit може да се стигне до промяна в традиционните нагласи на избирателите за кого да гласуват и това дава шанс на по-малките формации да оспорят надмощието на двете основни политически сили в британската политика: торите на Джонсън и лейбъристите на Джереми Корбин.

Засега повечето проучвания дават преднина на консерваторите - изследване на Югов от тези дни им даде 11 процентни пункта преднина пред лейбъристите.

Основа за обявения днес съюз на проевропейските партии станаха местни избори в Уелс по-рано тази година, когато Либералдемократическата партия отне депутатското място на торите, след като "Плайд Камри" и Зелените не издигнаха свои кандидати.

Но съюзът не включва Лейбъристката партия, както и Шотландската национална партия, което ще притъпи ефективността му, тъй като сега лейбъристите са втора политическа сила в парламента, а ШНП - трета. Освен това и Лейбъристката партия, и ШНП са за нов референдум за Brexit, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на лейбъристите по финансовите въпроси Джон Макдонъл заяви, че партията му не се нуждае от съюзи, за да победи Джонсън. "Следващото правителство ще бъде сформирано с мнозинство на Лейбъристката партия - нямаме нужда от никакви съюзи", каза той на митинг днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още