IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатолог: Не трябва да се притесняваме от затоплянето

Много региони биха могли да се възползват и да развиват земеделие, посочи Христо Попов

19:19 | 08.11.19 г. 11
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

В момента излизаме от Ледниковата епоха. Това излизане е започнало преди около 15 хиляди години, когато по-голямата част от Северна Америка е била заета от ледници. Продължаващото изчезване на шапката на Северния ледовит океан е доказателство за това. Това обясни в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria климатологът Христо Попов.

"В геоложки план се вижда, че Земята е имала периоди на затопляне, последвани от много рязко захлаждане. Може би не трябва да се притесняваме само от затоплянето, защото то е по-добрата страна. Много региони биха могли да се възползват и да се развива земеделие в тях", коментира той.

Попов посочи какво е влиянието на човешката дейност върху климатичните промени.

"Въглеродът, който се утаява в продължение на милиони години, се изкопава и се изстрелва в атмосферата за 200 години. Няма начин това да не окаже влияние върху климата", прогнозира климатологът.

Според него в големите цикли има и няколко по-малки цикъла. "Такъв период е захлаждането между 1961 г. и 1990 г. Тогава сме живеели в по-студен период", заяви Попов.

По думите му въздействието на въглеродния диоксид има две страни.

"Натрупването му има парников ефект върху Земята, но от друга страна има отразяваща роля за слънчевите лъчи. Част от количествата въглерод, които се изхвърлят в атмосферата, се усвояват от световния океан. Това забавя затоплянето", разкри ученият.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 22
iezuita
преди 4 години
А не бе, никак не трябва да се притесняваме от затоплянето, Само малко, И това го казва "климатолог"Пази Боже от "климатолози"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още