IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по граждански свободи на ЕП подкрепи отпадането на мониторинга за България

Според представителите на всички политически групи този механизъм вече не е ефективен

12:20 | 08.11.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Евродепутатите дадоха зелена светлина за отпадане на мониторинга за България в рамките на заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Точките на заседанието, които включваха представяне на Комисията за напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка бяха председателствани от българския евродепутат Емил Радев, който е зам.-председател на ресорната комисия.

Според представителите на всички политически групи този механизъм вече не е ефективен.

„Аз много се радвам, че България получи пълна подкрепа на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, особено по точката за сваляне на мониторинга над България. За съжаление Румъния не успя да изпълни всички препоръки в последните доклади и там нещата ще продължат до успешното изпълнение на тези препоръки. Но България успя да се справи с всички 17 препоръки и то благодарение на много усилената работа и на българското правителство, и на Народното събрание, и на магистратите, и на правоохранителните органи. Така че ние си свършихме работата, оттук нататък остава да чуем мнението и на Съвета и Европейската комисия да отмени въведеният със свое решение от 2006 година мониторинг. Вече 12-та година тече този мониторинг. Това ни спираше в много случаи, защото беше дискриминационен този механизъм за България и Румъния, използваше се и за спирането ни за влизането в Шенген. Надявам се, че тези пречки ще отпаднат и оттук нататък ние ще можем пълноправно да бъдем членове на Шенген“, каза Радев, цитиран в пресъобщението. Той добави, че евродепутатите са съгласни да се въведе новият Европейски механизъм за наблюдение на върховенството на закона, борбата с корупцията, нивото на демокрацията в държавите членки, така че да може всички държави да бъдат наблюдавани под равен брой критерии.

Краят на мониторинга е добрата новина за България и ние, като политическа сила в опозиция, многократно сме заявявали, че България и всички български евродепутати трябва да бъдат обединени по няколко критерия, за да постигнат определени цели, каза междуврменно евродепутът от ДПС Илхан Кючюк в ефира на БНТ. 

По думите му основният критерий е демократичността на тези политически сили. Сред основните цели за България трябва да са влизането на страната ни в Шенген, в Еврозоната, отпадането на мониторинговия механизъм и пакетът "Мобилност 1", каза Илхан Кючюк.

Припомняме, че на 22 октомври Европейската комисия прие най-новия си доклад  за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка. В доклада се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки, дадени от Комисията в доклада ѝ от януари 2017 г. В него със задоволство се отбелязва последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки. По този начин индиректно и доста завоалирано се обяснява, че е възможно повече да няма мониторинг върху съдебната система и вътрешните работи за България. Процедурата по „вдигането“ на мониторинга обаче ще започне едва след като и Европейският съвет, и Европейският парламент приемат единодушна позиция по въпроса. Тепърва ще се разглеждат становища и ще се очакват новини по казуса. В общи линии процесът по отпадането на мониторинга все още остава блокирано между институциите. Надеждите са, че решение по казуса ще има в началото на следваща година. 

Механизмът за сътрудничество и проверка беше създаден при присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. като преходна мярка за улесняване на продължаващите усилия на България да реформира съдебната си система и да засили борбата с корупцията и организираната престъпност. Той представлява съвместен ангажимент на българската държава и на ЕС. В съответствие с решението за създаване на механизма и както беше подчертано от Съвета, прилагането на МСП ще приключи, когато всички показатели, приложими за България, бъдат изпълнени по задоволителен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Не обичам да се самоцитирам, но няма как да не напомня поста си отпреди изборите:"По-полека, че още не е отпаднал. ЕС и ЕП първо трябва да се произнесат и чак тогава новата ЕК ще вземе окончателно решение... И като нищо ще се позове на "некои съображения" на другите две институции, за да отложи отхвърлянето!?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
момента в който читателите са по осведомени от журналистите, май показва ненужност ненужност и излищност за обществото ... да не кажа вредност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
evtimvz
преди 4 години
Статията е "фейк нюз". Истината е, че мониторингът отпада и за Румъния, като се замества с подобен за всички страни в ЕС. Този мониторинг, дори, ще е по-тежък, защото ще е обвързан с финансови наказания .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
"Вече 12-та година тече този мониторинг. Това ни спираше в много случаи, защото беше дискриминационен този механизъм за България и Румъния" - за пръв път попадам на мнение,че мониторинга разбираш ли е дискриминационен механизъм, а не нещо полезно. Жалко,че подобно мнение се споделя пред ЕП. Как да се контролира дали оперативните програми, получаващи финансиране от ЕСИ фондовете, се изпълняват добре и дават резултати? Или "вие ни давайте кинти, па ние ш'са опрайм както си знайм". По цял свят себеуважаващите се фирми и предприятия въвеждат системи за управление на качеството, ОС и ЗБР, какво говорим за управление на европейски фондове, държавни средства и проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 4 години
бъдете коректни и не подвеждайте читателите си !!! Заглавието ви подвежда, а тик има хора които четат само него !! ... а след като прочетох статията и тя е доста манипулативна и лъжлива !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още