IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Визията на Макрон за европейската сигурност е незряла

Идеите на френския президент са базирани на погрешен дългосрочен поглед към Русия и такъв краткосрочен спрямо САЩ

08:20 | 12.11.19 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

В забележително откровено интервю пред британското списание Economist френският президент Еманюел Макрон изложи визия за европейска архитектура в областта на сигурността, която включва повече сътрудничество с Русия и по-малко със САЩ, отколкото в момента. Това е смело, но погрешно, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

„Според мен това, което в момента преживяваме, е мозъчната смърт на НАТО поради липса на каквато и да е координация при вземането на стратегически решения между Съединените щати и техните съюзници“, обяви Макрон. Според него САЩ не споделят интересите на своите европейски партньори. При президента Доналд Тръмп САЩ разглеждат ислямисткия тероризъм и действията на Русия в Украйна като проблем на Европа, защото те се разиграват на европейска територия, далеч от бреговете на САЩ. Всичко, което правят САЩ, е да предоставят защитен чадър в замяна на изключителен ангажимент за закупуване на американски продукти. „Франция не се е подписала за това“, каза Макрон, като даде да се рабере, че се съмнява в ангажимента на Тръмп относно гаранцията за взаимна сигурност на НАТО, посочена в член 5 от Северноатлантическия договор.

Тази несигурност обяснява усилията на Макрон да включи повече европейски държави в сътрудничеството в областта на отбраната, което той признава, че няма да даде незабавни резултати. Това обяснява и неговото нежелание да се солидаризира с това, което той нарича "наистина твърда" позиция на САЩ спрямо Москва. За Макрон Русия няма дългосрочна алтернатива на „партньорския проект“ с Европа и затова европейците трябва да се ангажират с него и да изяснят по кои въпроси може да има незабавно сътрудничество (например борбата с тероризма) и по които е препоръчително да се започне просто с избягване на конфликти (например кибервойната). За да направи това възможно, Макрон иска да обсъди какви гаранции иска Русия, за да се чувства по-сигурна, и дори е отворен да говори за „гаранции от ЕС и НАТО за прекратяване на разширяването им към определени територии“.

Този мироглед има очевидна вътрешна логика, особено ако САЩ не са напълно отдаден съюзник: „Имаме право да не бъдем откровени врагове с враговете на приятелите си“.

Проблемът с тази логика е, че изглежда е изградена върху дългосрочен поглед към вариантите пред Русия и краткосрочен спрямо тези пред САЩ. Именно това подкопава агитацията на Макрон за европейски отбранителен блок, който да съществува паралелно с НАТО.

Макрон сподели пред Economist, че Русия е изправена пред само три стратегически опции: да се опита да бъде суперсила сама по себе си, да стане васал на Китай, или да възстанови политиката на баланс с Европа. Според френския президент само третият вариант е жизнеспособен. Очевидно руският президент Владимир Путин би се почувствал неудобно да направи своята страна младши партньор на Китай. Пътят към суперсила пък е труден, защото свиващото се, застаряващо население на Русия не може да го следва, а путиновият "консерватизмът, основан на идентичността" му пречи да води "миграционна политика". Така че остава само сближаването с Европа.

Това е грешка. В Русия има голяма имиграция. Официалната й статистика за притока на население е ненадеждна поради безвизовата политика спрямо бившите съветски републики, но страната е пета в света по превеждани суми от мигранти към родината им, точно след Германия и пред Китай и Франция.

Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 11
Whitestar
преди 4 години
Много държави са търсили общ език с Русия. Още повече, че иска ли ни се или не, то тя е част от Европа. Разбира се, нейните ретроградни двумерни модели не са приложими в пазарни условия, но това не се отнася до армията и отбраната. С това антипазарно поведение на американския президент и отслабването на НАТО, ходът на Макрон въобще не е нелогичен. За европейските стратези остава задачата да запазят позициите на НАТО, докато Русия евентуално са връща на сцената на сътрудничеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Макарона душа дава за да бъде лидер. В икономически и политически план няма шансове - там винаги ще бъде в сянката на Германия. Но след Брекзит Франция остава най-голямата военна сила и единствената ядрена държава в ЕС, което я прави логичен главнокомандващ в евентуален европейски военен проект. А общественото мнение не е толкова в негова полза, колкото си мислиш. Всеки данъкоплатец би се запитал за чий ни е да създаваме още един военен блок, който на практика ще изпълнява същата функция като НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 9
george353
преди 4 години
Визията на Макрон е популярна дори и в държави където официалното мнение е различно, визирам Германия. Гласът на Меркел в подкрепа на архаичното НАТО не намери обществена подкрепа, дори и християн демократите си замълчаха след нейното изказване... само шушукане. Бабата става все по-самотна на трона, въпреки че ще поyправлява още малко. Не случайни бяха и любезните изказвания на Макрон по адрес на Русия. Той много добре знае, че без Русия и дума не може да става за секюрити в Европа. Това му навлече доста неприязън от страна на поостарялата политическа върхушка в Брюксел. Колкото и да ми е антипатичен, не мога да отрека, че по отношени на европейската външна политика не се колебае да нарича нещата с истинските им имена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 9
dakl
преди 4 години
Макрон направо си играе с огъня като си позволява открито да се противопостави на световния хегемон , който най малко очаква от европейските си васали подобна независимост в публичното пространство. Американската пета колона в Европа е все още безкрайно силна особено в ЕП и от нея вероятоно могат да се очакват неприятни изненади за младия френски президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 4 години
долния коментар важи в пълна сила и за теб! как само ти говориш за *** в тоя форум, ти ще да си двоен комунист ... станал и по рождение и по полов път !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 22 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
Заради колаборационистката си политика по време на ВСВ Франция бе на косъм от възможността да й бъде признат статут на съязник и победител. Това щеше да я лиши от мястото на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, от което пък следваше забрана за развитие на ядрено въоръжение. Днес Франция щеше да се съизмерва с Италия и Германия в областта на въоръжението и щяха да произвеждат части за изтребители за турската армия. Де Гол осъзнаваше тези обстоятелства и дръзна да остави Франция само в политическия съвет на НАТО още през 60-те. Това са стари закачки на франсетата по тази тема. Истината е, че Европа трябва да се еманципира от САЩ в областта на сигурността, която сигурност бива експлоатирана единствено в интерес ба САЩ. Не е нещо кой знае колко сложно за осмисляне, а и Франция бърза да затвърди своята роля в тази област преди да се се активирали германците, за които няма нищо недостижимо. Франсетата не искат да се возят на задната седалка на автобуса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
Не се занимавай с пераси и трансджендъри - те са движещата сила на новото светло комунистическо бъдеще. Такава е повелята на Партията и те я следват кой както може - с вяра, устрем и младежко дръзновение. Всички млади са латентни комунисти, но не го осъзнават, затова много ме забавляват, като се правят на капиталистически пролетариат - нещо като суха вода... ;)То лошо нема - комунизмът е неизбежен и само голема война може да го отложи, но може и да го наложи - зависи кой кого ше гътне и колко ше останат живи и най-вече - здрави, та да го строят... ама те ше се борят с него, докато го строят - така се чувстват по-смарт ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 4 години
Макрон сподели пред Economist, че Русия е изправена пред само три стратегически опции: да се опита да бъде суперсила сама по себе си, да стане васал на Китай, или да възстанови политиката на баланс с Европа. А една жена на опашката за наливно олио сподели пред чакащите, че Макрон е изправен само пред две стратегически опции - или да направи чудо с икономиката на Франция и да яхне политически ЕС, или Льоля Пенка ше му откине стафидките на следващите избори и ше си ги сервира с руска водка... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Пробвай да ми обясниш "джендъротията" без да използваш други клишета и заучени фрази от еврофобския си репертоар. Ако успееш - може и да те призная за мислещ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 4 години
хахахаха ... той е цял живот фолоуър, справка - khao--Това го каза тоя който сляпо вярва и следва рижия глууупендър ! Един ден ако случайно почнеш да мислиш сам, ще видиш че не боли :)Злобата и липсата на аргумент вече си личи и в текстов вид! :) Всеки ден в който съм депресирал креслив глууупак е добър ден за мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още