IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатството на милиардерите в света намалява за първи път от 2015 г. насам

Китай произвежда по един милиардер на всеки два дни, сочи доклад на UBS и PwC

22:28 | 08.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-богатите хора в света са обеднели съвсем леко миналата година, тъй като геополитическите сътресения и волатилните фондови пазари са намалили богатството на милиардерите за първи път от 2015 г., сочи доклад на UBS и PwC, цитиран от Ройтерс.

Богатството на милиардерите в света е намаляло с 4,3% до 8,5 трлн. долара миналата година, показва докладът. Рязък спад е отчетен в Китай, включително Хонконг, и в Азиатско-тихоокеанския регион като цяло.

Частното богатство в Хонконг е намаляло с 4% през 2018 г. до 319,8 млрд. долара, а продължаващите месеци наред антиправителствени протести в града под китайско управление и навлизането на икономиката в рецесия помрачават перспективите тази година.

Някои хонконгски магнати започнаха да местят личното си богатство в чужбина на фона на задълбочаването на притесненията заради протестите, съобщи Ройтерс през юни.

„Не отчитаме значително изтичане на капитал, наблюдаваме някои от тези цифри редовно. Нашите клиенти постоянно разнообразяват активите си, не само през последната една година“, коментира Ейми Ло, ръководител на отдела за управление на богатството за Азиатско-тихоокеанския регион в UBS.

Частните банки, включително най-голямата банка за управление на богатството UBS, усещат последиците от търговското напрежение между САЩ и Китай и глобалната политическа несигурност, като миналата година клиентите са се въздържали да търгуват и да поемат дълг и са предпочели да пазят парите си.

Нетното богатство на най-богатите хора в Китай е намаляло с 12,8% в доларови изражения заради сътресенията на фондовите пазари, по-слабата местна валута и забавянето на растежа, сочи докладът. В резултат на това много заможни китайци са отпаднали от списъка на милиардерите.

Въпреки спада Китай продължава да произвежда по един милиардер на всеки 2-2,5 дни, посочва в доклада ръководителят на отдела за клиенти с ултрависоко богатство Джоузеф Стадлър.

В глобален план броят на милиардерите е намалял навсякъде с изключение на Северна и Южна Америка, където технологичните предприемачи са продължили да подкрепят редиците на най-богатите хора в САЩ.

„Докладът показва устойчивостта на американската икономика“, където има 749 милиардери към края на 2018 г., казва Джон Матюс, ръководител на отдела за управление на частното богатство на UBS в САЩ.

Въпреки че възстановяването на фондовите пазари от резкия спад в края на 2018 г. е помогнало на мениджърите на богатството да увеличат активите си, най-богатите семейства в света остават притеснени от глобални въпроси, вариращи от търговското напрежение и Brexit до популизма и климатичните промени, и държат по-голяма част от парите си в брой.

„Възможно е богатството на милиардерите да нарасне отново тази година“, казва Саймън Смайлс, главен инвестиционен директор за ултрабогатите клиенти в UBS. Той обаче допълва, че ръстът вероятно ще е по-скромен, отколкото може да се предполага от резкия скок на по-широкия финансов пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още