IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония превръща Фукушима в център за чиста енергия

Плановете включват изграждането на 11 соларни и 10 вятърни ферми с общ капацитет от 600 мегавата, като трябва да бъдат завършени до март 2024 г.

21:10 | 11.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Япония слага началото на проект за 300 милиарда йени (2,75 милиарда долара) за трансформиране на бедстващата префектура Фукушима в център за чиста енергия, като изграждането на първата соларна ферма трябва да започне през януари, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

„Изграждането на вятърни и слънчеви инсталации върху земеделската земя, която е замърсена с радиация, причинена от срива на завода Dai-chi през 2011 г. ще помогне за обновяването на района, който пострада и от мощното земетресение и цунами“, заяви в понеделник Масаши Такеучи, ръководител на енергийния отдел в префектурното правителство Фукушима.

Плановете включват изграждането на 11 соларни и 10 вятърни ферми с общ капацитет от 600 мегавата, като трябва да бъдат завършени до март 2024 г. Правителството обмисля да предостави субсидии в размер на 30 милиарда йени, а според вестник Nikkei, Банката за развитие на Япония и Mizuho Bank са сред институциите, които биха осигурили финансирането.

Според Такеучи първата соларна ферма вероятно ще бъде 20 мегаватов проект в град Минамисома, намиращ се в северната част на префектурата. АЕЦ Фукушима, която осигуряваше ядрена енергия на Токио преди бедствието, преобразува своята енергийна политика, след като останките от реакторите на TEPCO (Тokyo Electric Power Company) събудиха у обществото опасения за тяхната безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
цената за справяне с аварията до този момент е $188млрд. ... дългосрочната цена , никой не иска да каже :))) ... 10.000 години онова там ще излъчва радиация ... и някой трябва да го пази и наблюдава ... беляНЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още