IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Мирослав Ненков: Много хора са яхнали здравната система

Всички хора с ТЕЛК решения трябва да се водят на отчет, категоричен е бившият здравен министър

11:07 | 12.11.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ТЕЛК системата е така изградена, че бидейки много "социална", позволява на хора със заболявания, които не ограничават физическия или интелектуалния им капацитет, да ползват непълна трудоспособност. Опитът да се извадят напред болести и страдания е наша национална черта. Това заяви пред БНТ бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по повод случая с директора на болницата в Пазарджик.

Запитан дали експертните решения са се превърнали в бизнес, той посочи, че годишният разход на държавата за хората с увреждания по решение на ТЕЛК е над 1 млрд. лв.

“Това е достатъчно основания за недобросъвестните да се впият в този сектор на здравеопазването”, смята д-р Ненков. По думите му решението на този проблем е "огън и меч" и даде пример с Гърция, където всички хора с ТЕЛК се водят на отчет. Според него това е приложимо и в България.

Д-р Ненков заяви, че по този начин за определен период здравната система ще се натовари, но след това ще може да си върне парите.

“Здравната ни система има ресурс и може да го направи, Гърция не е толкова по-голяма работа от нас”, даде пример той.

Лекарят е на мнение, че вината не е единствено в ТЕЛК, защото не е добре структуриран самият начин за диагностициране на един тежко болен пациент, който би трябвало да получи социална подкрепа.

Що се отнася до бюджета на НЗОК д-р Ненков посочи, че парите, които влизат в здравната система, се увеличават, като тази година има заявка, че част от сумата ще отиде за подобряване на заплатите на лекарите и медицинските сестри.

"Системата е доста разпробита – всякакви хора са я яхнали и са намерили начин да изкарат по някой лев от нея. Във всяка точка има течове – където има обществени пари, има и някой с остър нюх, който се е наместил", коментира емоционално д-р Ненков.

По отношение на работодателите, които не одобряват, че за поредна година се дават пари за лечение вместо за профилактика, д-р Ненков обясни, че това е въпрос на култура.

Профилактиката не е отговорност на държавата, а наша персонална отговорност, изтъкна той. – Няма как да възпиташ един човек да ходи на профилактичен преглед, ако неговите дядовци се хвалят, че никога не са ходили на лекар. Профилактика може всеки да си направи и без в бюджета да пише 160 млн. за профилактика."

По темата с ваксинацията на децата бившият здравен министър е категоричен, че “ваксините са едно от най-великите изобретения на човешкия ум”. Лекарят е убеден, че от всички групи лекарства ваксините имат най-малко странични ефекти върху децата и изкореняват изключително опасни болести. “Глупостите, които се пишат из интернет срещу тях, са престъпление срещу общественото здраве”, твърди д-р Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Добрутро! Ами че тя, касата, с такава цел е създадена. Общ кюп, в който всички внасяме, а само "онези" смучат от него до пръсване. И всички опити за демонополизация се посичат в зародиш. Бих го нарекъл "мафията с бели престилки", ако не съзнавах, че по-правилно е просто МАФИЯТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 4 години
няма сми да му отговаряш на тоя, той даже не е прочел статията :):) ... виж ако искаш да го попържиш, давай .... но смислен разговор с него - абсурд ! Аз пробвах, не става !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Няма лошо в социалните придобивки. Успешните и напреднали страни се позават по социалнта политика. Тук на наша земя обаче радиацията от Чернобил още действа и всички механизми, закони, регулатори са силно деформирали и изродели... на "стотиците хиляди места за инвалиди" паркират цциицорести мадами с високи по 20 см обуща или бабанки с обколка на бицепса 43 см и мозъчни гънки-2 на брой.... и въпреки милиарда налят в тая система аз не виждам хора в колички или с недъзи по улиците, по театрите, по парковете.... средата не е достъпна дори и в държавните институции(по закон не са длъжни да осигуряват дотъп - той препоръчителен, по желание - смях!!!). Данъкоплатците ги били хранели - ами над 60% от инвалидите гарантирам са по-интелигентни от теб и мен взети заедно, ама някой да ги вика на работа, че да могат да станат и те равноправни данъкоплатци като нас? - въпрос на политика и достъпна среда / отново!!!/ От коментарът ти за пореден път заключавам, че ние българите сме свикнали за инвалиди да виждаме измъчени от живота хора с мръсни дрехи и говорен дефект.... ами не са всички такива и даже не трябва да има такива - нека не плащат винеткки, нека не плащат данъци, аз нямам нищо напротив, стига животът им да е по-лек и приятен, изпълнен с възможност за реализация. Благодарна съм на Всевищния, че съм здрава и права, затова ще си плащам данъците и няма да се ядосвам, че оня в количката не плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Д-р Ненков,когато бяхте зам.министър преди 5 години, проблемът с източването на касата не беше разследван от журналисти и беше обществена тайна,нали? Та дори две предавания с гнусния директор на Пазарджишката болница трябваше да се излъчат, за да бъде той "отстранен" след 20 години на поста. А какво стана с високо платения лекар от същата болница? Не е проблема в системата, в хората е проблема и в неупражняването на контрол и дисциплина... при вас мирише, г-да министри, рибата мирише от главата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Най-бързия начин да се реформира една неадекватна система и като се включим всички задружно в източването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Нима тоя току що каза с половин уста че лекарите са корумпирани ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Не е виновен този, който яде баницата, а този който му я дава. А сега по същество кой въведе толкова много социални придобивки за хора с увреждания? Кой позволи те да не плащат данъци за бизнеси, коли, имоти? Кой позволи да се карат без да плащат винетки? Кой окичи градовете със стотици хиляди паркоместа за инвалиди? Кой постоянно им вдига парите са асистент т.е данъкоплатеца ги храни не само тях но и техния асистент...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още