IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур ще бъде по-привлекателен за инвестиции в имоти от Хонконг през 2020 г.

Градът държава е един от малкото пазари в Азия с ръст на имотните трансакции през първото полугодие, сочи доклад

11:45 | 12.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Положението на два от най-горещите имотни пазара в Азия се променя. Сингапур вече е номер едно по перспективи за инвестиции в имоти от гледна точка на повишаване на цените през 2020 г.

Хонконг, който е разкъсван от продължаващи месеци наред антиправителствени протести, остава на дъното на класацията спрямо 14-о място през 2019 г. Това показва доклад за тенденциите на имотния пазар в региона на Urban Land Institute и PricewaterhouseCoopers, предава Bloomberg.

Сингапур се възползва от повишаването на интереса на инвеститори, които избягват Китай и Хонконг, смятани за „геополитически горещи точки“. Градът-държава остана на предпоследно място в класацията на 22 центъра през 2017 г., като беше победен от Токио, Бангалор и Сидни на фона на увеличаването на свободните площи и спада на наемите. През 2017 г. Хонконг беше на 18-о място. Сингапур Сингапур

През последните няколко тримесечия цените на апартаментите в Сингапур скочиха, като изпратиха сигнал за устойчивост на жилищния пазар, а офис секторът до голяма степен се справи със свръхпредлагането.

Проблемите на Хонконг са добре дошли за Сингапур, поне в краткосрочен план, коментира главният изпълнителен директор на Urban Land Institute Ед Уолтър. „Теорията на инвестициите се влияе не толкова от това какво е било, а какво е и какво ще бъде“, допълва той.

Трансграничен капитал

Сингапур е бил и един от малкото пазари в региона, които са регистрирали ръст на трансакциите с имоти през първото полугодие, като активността до голяма степен е била стимулирана от трансграничния капитал. Общата стойност на сключените сделки през периода възлиза на 4,9 млрд. долара, което е ръст със 73% на годишна основа, пишат авторите на доклада.

Австралия също отбелязва скок, като сделките са нараснали с 3% до почти 12 млрд. долара. В по-широк план притокът на капитали на имотния пазар от САЩ и Европа към азиатско-тихоокеанския регион е намалял на фона на притесненията заради търговската война, като е достигнал най-ниското си ниво от 2012 г. насам през второто тримесечие.

Сривът на Хонконг до най-нежеланата дестинация за инвестиции в имоти догодина се случва в момент, когато туризмът и търговията на дребно в града изпитват проблеми, което влияе на икономическия растеж.

Инвеститорите, които търсят сделки, обаче ще бъдат разочаровани. Собствениците както на жилищни, така и на бизнес имоти вероятно ще „изберат да изчакат отминаването на бурята“, тъй като обичайно нямат висок ливъридж, сочи докладът. Сингапур Сингапур

Уолтър определя Хонконг като „много устойчив пазар“, подкрепян от високите цени на имотите. Когато протестите свършат, сектори като търговията на дребно ще отбележат бърз скок, допълва той. „По-големият проблем е какво ще стане от политическа гледна точка и какъв сигнал е това за мястото на Хонконг като финансов център“, отбелязва Уолтър.

По отношение на перспективите пред инвестициите в жилища през 2020 г. град Хо Ши Мин във Виетнам е най-привлекателен, сочи докладът, за целите на който са били анкетирани 463 ръководители в имотната индустрия. Банкок, Сингапур, Шънджън и Сидни допълват топ пет.

Чуждестранни предприемачи и компании за частни капиталови инвестиции инвестират във Виетнам, особено в луксозния сегмент на пазара. Но растат притесненията за устойчивостта на подобни инвестиции на фона на ръста на цените на земята и на предлагането, което заплашва да изпревари търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още