IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетиката в Африка може да се окаже по-важна за света, отколкото се предполага

Очаква се потреблението на енергия на континента да нарасне с 60% до около 1,320 милиона тона петролен еквивалент през 2040 г.

14:15 | 12.11.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Африка ще се превърне в значим фактор в процеса на формиране на световните енергийни тенденции през следващите десетилетия, тъй като континентът претърпява мащабна урбанизация, вероятно най-интензивната и голямата, която някога светът е виждал, сочи доклад на Международната агенция за енергия (МАЕ).

Проучване на агенцията, включено в „Energy Energy Outlook 2019“, установява, че настоящите политически и инвестиционни планове в африканските страни не са достатъчни за задоволяване на енергийните нужди на младото и бързо растящо население на континента. Днес 600 милиона души в Африка нямат достъп до електричество, а 900 милиона нямат достъп до чисти съоръжения за готвене. 

Очаква се броят на хората, живеещи в градовете на Африка, да нарасне с 600 милиона през следващите две десетилетия, което е много по-голямо от увеличението, преживяно от китайските градове през 20-годишния икономически и енергиен бум на страната. Общото население на Африка се очаква да надхвърли 2 милиарда души преди 2040 г., което представлява половината от глобалното увеличение за този период. 

Тези дълбоки промени ще доведат до икономически растеж на континента, развитието на инфраструктурата и от своя страна потреблението на енергия, което се очаква да нарасне с 60% до около 1,320 милиона тона петролен еквивалент през 2040 г. въз основа на настоящите политики и планове.

От доклада на МАЕ става ясно, че енергийното бъдеще на Африка не е предопределено. Настоящите планове биха оставили 530 милиона души на континента все още без достъп до електричество през 2030 г. Но с правилните политики страните тук могат да достигнат целта за тотална електрификация, като същевременно Африка ще се превърне в първия континент, развиващ икономиката си главно чрез използването на съвременни енергийни източници. Възползвайки се от богатите природни ресурси и напредъка на технологиите, до 2040 г. континентът може да отговори на енергийните нужди на икономика, четири пъти по-голяма от днешната, само с 50% повече енергия.

„Африка има уникалната възможност да следва един изчистен от въглерод път на развитие за разлика от много други части на света“, заяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. „За да постигне това, континентът трябва да се възползва от огромния потенциал, който предлагат слънчевата, вятърната, водната енергия, както и природният газ и енергийната ефективност. Например Африка има най-богатите слънчеви ресурси на планетата, но досега е инсталирала едва 5 гигавата фотоволтаици, което е по-малко от 1% от глобалния капацитет.“, посочва още Бирол.

Ако политиците поставят силен акцент върху технологиите за чиста енергия, соларната енергия може да стане най-големият източник на електроенергия на континента по отношение на инсталирания капацитет до 2040 г.

Междувременно природният газ вероятно ще съответства добре на индустриалния растеж в Африка и нуждата от гъвкаво електроснабдяване. Днес делът на газа в енергийния микс на Субсахарска Африка е най-ниският от всеки регион в света. Но това би могло да се промени, особено като се има предвид възможността за доставки, разкриваща се пред Африка - тя е дом на повече от 40% от глобалните открити находища на газ за това десетилетие.

Природните ресурси на Африка не е ограничават до слънчева светлина и други енергийни източници. Континентът също така притежава големи запаси от минерали като кобалт и платина, които са необходими в бързо развиващите се промишлености за чиста енергия.

"Африка държи ключът към глобалния енергиен преход, тъй като е континентът с най-важните елементи за производство на критични технологии", споделя още Бирол.

Африканските държави са на първа линия по отношение на изменението на климата, което означава, че планирането на енергийната инфраструктура на континента трябва да е устойчиво на климата.

До 2040 г. се очаква допълнително половин милиард души в Африка да живеят в райони, изискващи някаква форма на охлаждане, тъй като населението се разраства и средните температури се повишават.

За този доклад МАЕ разработва нов сценарий, който анализира как енергийният сектор може да стимулира амбициите на Африка за растеж, като същевременно постига ключови цели за устойчиво развитие до 2030 г., включително пълен достъп до електричество и чисти съоръжения за готвене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
в нашия тоя момент с имането обаче липсваше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Мда... Който има очи, акъл и сърце, може да сравни как се променя България за 30 години след ВСВ, когато е бита, е бана и тотално изкормена - как изглеждат нещата през 1945 г. и през 1975 г. колко и накъде я премистиха комунистите и колко - евроатлантисти онанисти и перас-либерали от 1989 до сега - промишленост, инфраструктура - пътища, съобщения, транспорт - авиация, морски, железопътен, автомобилен, енергетика, селско стопанство, здравеопазване, образование, социални грижи, и вследствие на всички тези фактори - раждаемост, прираст на населението и дълголетие...И после пак да дрищиме тука празни полит-клишета, а...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
С Кухия не се спори. Той е капациТЕТО от крайна инстанция. След 30 години имаме прекрасно здравеопазване, супер национална сигурност, върховна икономика. Страхотни постижения във спорта, културата, науката... 30 успешни години с чалга, пеераси, ***, м.утри, бързи кредити.... Всичко стана сууупер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
проекта се наричаше Desertec . много голяма и мащабна идея . изискваща и много ресурс :))) . спънал се е на няколко нива . пустинята убаво е слънчева ама има пясък , съчетан с постоянните ветрове и пясъчни бури надрсква и разсипва бързо всякакви конструкции и повърхности . освен това с напредъка на технологите , вятърни и слънчеви , се оказало , че може изгодно да се произвежда и в Европа на място , и да не е небходимо да се пренася от африка ток по неизградени още трасета . в момента Европейската банка за развитие и Световната банка , съфинасират сериозно количество различни ВЕИ проекти в целият континент . идеята е да се създаде устойчива система за електропроизводство и разпределение на базата на ВЕИ - вятър , слънце , геотермални източници , вода . щото на земята ни трябва още един пушлявещ континент като азия и все я втасахме :))) . засега се справят много добре . ЕС има специална програма за подпомагане на континента , мисля че са предвидили за следващата петилетка към 40млрд евра . хамериканците също имат програма и чупят бая пари и те . японците и те харчат средства също за техни програми ... виж , чайниците са като скакалци - само договори , концесии и заеми :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
https://lifestyle.bg/tendencies/air-co-eko-vodkata-koyato-premahva-vaglerodniya-dioksid-ot-vazduha.htmlЕййй, Нюза пак ви сложи в малкия джоб :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
"всеизвестен факт е че комунизма..." ... :))) ... има голяма доза истина в това . докато има пари за харчене е весело и приятно , после обаче идва мизерията и става страшно ... актуална справка венецуела , куба ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 4 години
айде сега, не е само това промяната, но виждам на къде се опитваш да водиш разговора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
baba_meca
преди 4 години
Да, обяснявали са ми колко е било добре и то е същото като приказките на тия дето говорят , че сега е добре. Реално промяната е само, че едни болкуци се смениха с други, като не всички от предишните болклуци спряха да цоцат!!! т.е 5 % от 10% цоцащи се смениха с други 5 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Има проект цяла Сахара да бъде превърната във ВЕИ парк и вероятно товасе има предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 4 години
те може да не са доволни че не цоцат сега, но са цоцали тогава ... и един вид носталгия и тъга за старото време. и не набърквам гласуването тук, защото с гласуване към момент няма как да го върнеш.... по скоро за фалшивте чувства към него.... не ти ли се е случвало някой да ти обяснява колко било добре тогава ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още