IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп: Пазарът и икономиката ще се справят по-добре без Джером Пауъл

Тръмп изтъкна, че от неговото избиране за президент, основните индекси на борсата в Ню Йорк са успели да нараснат с по над 45%

19:46 | 12.11.19 г. 4
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимак: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимак: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път постави на прицела на своите критики управителя на Федералния резерв Джером Пауъл, посочвайки, че пазарът и икономиката могат да се справят много по-добре без грешките на гуверньора на централната банка, съобщава CNBC. 

В своята реч в кулоарите на Икономическия клуб в Ню Йорк Тръмп посочи, че колебанието на Фед относно свиването на основните лихви е довело до ограничаване на ръста на американската икономика и печалбите на фондовата борса.

Американският държавен глава изтъкна, че след неговото избиране за президент на САЩ индексът S&P 500 е нараснал с над 45%, докато Nasdaq и Dow Jones са прибавили съответно над 50% и 60 на сто към стойността си.

„Тези стойности можеха да бъдат много по-големи, ако не беше липсата на желание от страна на Фед“, за пореден път Тръмп атакува Джером Пауъл и неговите колеги от централната банка. „Ако разполагахме с Федерален резерв, който работи с нас, щяхме да можем да прибавим по още 25% към показателите, гарантирам за това“, заяви още президентът.

„Но всички правим грешки, нали? Не много често. Правим ги случайно“, добави Тръмп по време на речта си.

Не е ясно коя грешка точно визира Тръмп – решението му да избере Джером Пауъл за управител на Фед или предпочитания курс на паричната политика, следван от Фед през последните години.

Фондовата борса в САЩ регистрира сериозни повишения на индексите след победата на Тръмп над Хилъри Клинтън през 2016 г., като S&P 500 надхвърли 40%. Широкият индекс достигна своя нов исторически връх във вторник, след като тревогата на инвеститорите около търговската война между САЩ и Китай стихна на фона на напредъка в преговорите.

През 2018 г. президентът избухна срещу Пауъл, тъй като Фед продължаваше да затяга паричната политика и да повишава лихвените проценти, което обикновено прави, когато се опитва да ограничи нивото на инфлацията и да облекчи темповете на разширяване, за да предотврати евентуално прегряване на икономиката.

Критиката срещу Федералния резерв е рядко срещана от действащ президент, като предишните държавни глави на САЩ действат с по-мек тон или се въздържат от коментари за паричната политика на централната банка. Нарушавайки тази традиция, Тръмп обвини Фед и неговия управител за пониженията на борсата и подкопаването на усилията на Вашингтон в търговския спор с Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Поне в тоя сайт Е! Отдавна ти думам - объркал си рейса, пич... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
kane
преди 4 години
е нали за това стана президент - за да се накеши, какъв ли друг план може да има човек бизнесмен цял живот известен с безкрупуноста, нечестноста си и жаждата си за пари, лукс и власт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Спящият бик
преди 4 години
Не е толкова интересно колко пораснаха индексите, а кой спечели от волатилността им, докато този тарикат ги манипулираше чрез тенденциозните си си туитове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още