IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джефри ван Орден: Виктор Орбан не е екстремист

ЕС трябва да разбере защо британците избраха да напуснат блока, смята Джефри Ван Орден

13:17 | 13.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джефри ван Орден (вдясно) с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер (вляво). <em>Снимка: Getty</em></p>

Джефри ван Орден (вдясно) с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер (вляво). Снимка: Getty

Унгарският премиер Виктор Орбан не направи нищо възмутително, освен да оспори „ортодоксалността на Европейския съюз“ в някои области и беше несправедливо заклеймен като екстремист, заяви пред Euractiv лидерът на британските консерватори в Европейския парламент Джефри ван Орден.

„Той несправедливо е определян като екстремист“, посочи Ван Орден, който е член на Групата на Европейските консерватори и реформатори (ECR), а в миналото бе докладчик за напредъка на България по влизането ѝ в ЕС. 

Британецът посочи, че Орбан трябва да се чувства „сигурен“ в Европейската народна партия (ЕНП), тъй като ЕНП не иска да „губи повече бройки“.

На въпрос дали би искал да види партията на Орбан Фидес в ECR, Ван Орден отговори, че той лично не е в контакт с унгарската партия, но „би било интересно да се разгледат тези възможности“.

Членството на Фидес в ЕНП бе временно прекратено преди изборите в ЕС заради предполагаеми нарушения на принципите на върховенството на закона на блока, като остава неясно докога ще продължи това положение.

„Струва ми се, че всеки, който оспори ортодоксалността на ЕС, се счита за нарушител“, добави Ван Орден.

Френското „лидерство в ЕС“ е опасно

Попитан за неотдавнашна инициатива, подета от Франция и Германия за провеждане на първата четиристранна среща на високо равнище, свързана с конфликта в Украйна с участието на Москва и Киев, Ван Орден изрази съжаление, заявявайки, че в Украйна участието на големи сили, като Великобритания, Полша , САЩ и Канада ще бъде блокирано.

"Разбирам напълно деликатните дипломатически баланси и онези, които искат да бъдат на масата, особено когато Русия е в залата, това е проблемът", посочи той.

Той добави, че и Франция, и Германия изпращат сигнали до Русия, че искат да имат по-приятелски отношения, докато в същото време Русия представлява ясна заплаха за западните ценности, както и за териториалната цялост на европейските страни като Украйна.

„Мисля, че съвсем умишлено Франция вижда себе си като политически лидер на Европа. Мисля, че това е опасно и може да доведе до разединение, но трябва да се възхищавате на французите, които си проправят своя път през десетилетията“, сподели още Ван Орден.

Според него френският стремеж към автономия на ЕС в отбраната и в частност НАТО „под френско ръководство“ няма да успее и че Париж просто видя още един шанс да представи своята програма заради образа, който си изгради американският президент Доналд Тръмп по света.

Британецът коментира и ситуацията около напускането на ЕС от Великобритания.

По думите на Ван Орден Brexit ще раздели държавите членки на ЕС относно бюджета, като се има предвид, че страни като Германия и Холандия ще трябва да дадат повече пари.

„Рано или късно хората ще се събудят“, заяви британецът

Той добави, че европейците ще съжаляват за Brexit и че трябва да разберат причините, поради които британският народ избра да напусне блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Мисля, че съвсем умишлено Франция вижда себе си като политически лидер на Европа. Мисля, че това е опасно и може да доведе до разединение...*** разбира се - сички требва да виждат само и единствено верния политически лидер на Европа - САЩ!!! Е, и Великобритания в ролята на оторизиран представител на Лидера... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още