IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето и предлагането на жилища в София се разширява отвъд южните квартали

През третото тримесечие се наблюдава засилен интерес към северните и западните райони на столицата, констатира имотна компания

17:45 | 13.11.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

90% от сключените сделки с имоти в София през тази година са за жилища ново строителство, сочат данни на Bulgarian Properties. Периметърът на търсене и предлагане се разширява и това е довело до по-голяма активност във всички райони на София, допълва компанията в свой анализ за жилищния пазар през третото тримесечие. Тя констатира също засилен инвестиционен интерес към западните и северните квартали в столицата благодарение на метрото и наличието на терени за развитие на нови проекти. 

Средната цена на квадратен метър на продадените жилища в София отбелязва лек спад през периода до 1088 евро на кв. м спрямо 1090 евро на кв. м през същия период на миналата година. Цени Цени

Средната крайна покупна цена на жилищата в София обаче леко се покачва до 89 307 евро спрямо 86 260 евро през третото тримесечие на миналата година. През последните няколко години тя се движи около 90 хил. евро с изменения около тази сума в зависимост от това какъв тип жилища преобладават в покупките през даденото тримесечие, сочи докладът на компанията.

Задържане на цените на жилищата, увеличаване на продажбите и рекордно добра достъпност на имотите са сред основните характеристики на жилищния пазар в София, които откроява Bulgarian Properties в доклада си. Тя констатира също стабилизиране на обема на ново строителство и по-умерено нарастване на новоиздадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради и по-умерено нарастване на обема на новоотпуснатите жилищни кредити. 

“Още в началото на тази година имотният пазар в столицата превключи на по-висока скорост и тази тенденция се запазва и до момента, като последното тримесечие ще бъде особено силно за пазара”, обобщава тенденциите Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

“Темпът на нарастване на цените на имотите очаквано затихна и на практика през тази година имаме непроменени цени на база реално сключени сделки. В допълнение към стабилните цени всички фактори, които влияят върху пазара, са силно положителни и резултатите от това са силен пазарен подем и положителни перспективи за развитие и през следващите години“, допълва тя.

Достъпност

Показателят за достъпност на цените измерва съотношението на цената на жилищата на квадратен метър към средната месечна заплата в столицата, като показва колко месечни заплати са необходими за покупката на един квадратен метър.

За второто тримесечие на 2019 г. стойността му достига ниво от 1,23, което означава, че са нужни 1,23 средни софийски заплати за покупката на един квадратен метър. Това е най-ниската стойност, измерена през последните десет години. Това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващо нарастване на доходите, казва се в доклада на Bulgarian Properties. Достъпност Достъпност

Коефициентът за достъпност е далеч под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3,5 месечни заплати за покупката на един квадратен метър жилищна площ в София.

Жилищно кредитиране

По отношение на ипотечните кредити имотите в момента са най-достъпни в цялата история на жилищното кредитиране в България, тъй като лихвените проценти по кредитите са на исторически най-ниските си нива - средно около 3% за третото тримесечие на 2019 г. Очаква се тези нива да се запазят и през следващата година, отбелязва Bulgarian Properties. Лихвени Лихвени

Обемите на новоотпуснатите жилищни кредити продължават да нарастват и през третото тримесечие достигнаха над 900 млн. лв., което е сравнимо с показателите от 2007/2008 г. Но към момента икономическата ситуация е много по-различна, брутният вътрешен продукт е значително по-голям и като дял от него новоотпуснатите жилищни кредити са под 3%, докато през 2007/2008 обемът им надвишаваше 6% от БВП, казва се в доклада.

За деветте месеца на 2019 г. новоотпуснатите ипотечни кредити са нараснали с около 4,2% на годишна база, което е под нивата на покачване от предходните години и е по-скоро умерено нарастване, следващо темпа на икономически растеж, пише Bulgarian Properties.

Ново строителство

Издадените нови разрешения за строеж на жилищни сгради в София през 2019 г. за първите девет месеца остават на същите нива като през 2018 г., като тази година сградите са с около 10% повече жилища в тях и с около 8,5% по-голяма застроена площ. Разрешения Разрешения

Това е значително успокоение на темпа на нарастване на фона на ръст на новоиздадените разрешения от 26% през 2018 г., така че и от страна на предлагането има стабилизация на постигнатите нива и много по-плавно нарастване, пише Bulgarian Properties.

Наблюденията на компанията сочат, че тази година сградите ново строителство в София са се радвали на по-силен интерес в сравнение с предходните години. Новото строителство вече съставлява 90% от сключените сделки.

Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
troika
преди 4 години
Много вероятно, че който си плаща на него него му се пущат анализите. То това си е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Да, Страхил Иванов, шефа на Явлена, открито каза, за алчността, и нереалните очаквания за цените от строителните компании, които вече отдавна са загубили връзка с пазара, и това, че в един момент търсенето ще се срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 0
Hristo777
преди 4 години
Преди седмица-две тук бяха публикували видео със собственика на Явлена - много добро интервю с доста истини вътре , останах приятно изненадан от този човек. Препоръчвам го.За направата на какъвто и да е анализ се изисват ресурси - хора с време, капацитет, добре платени и тн и тн. Журналистика в България се прави с превеждане на статии, публикуване на платени материали и вземане на интервюта с предварително съгласувани въпроси и отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Така е Митко. прав си за съжаление. Във вчерашната статия на Инвестор за имотите, "експерта по поскъпването на жилища", беше Димитър Савов, собственика на строителната компания BLD, част от групата AG Capital, в която влизат агенциите за имоти Адрес, и Имотека. Това са експертите. Тия дето продават и строят. Досега не съм чул строител или брокер да чака спад. И астероид да удари Земята, спад няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 0
mitkoDimitrov
преди 4 години
Интересно как така не се намери един журналист да направи истински анализ на пазара, всички статии са на база интервюта на брокери, агенции и техни "проучвания" (няма да коментирам преведените статии за Щатските и Европейските пазари). Звучи ми малко, като "McDonalds" да спонсорира изследване за вредата от бързите храни - 100% всичко ще е ОК и даже ще ги препоръчват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Тъкмо си викам, къде е ежеседмичната статия, как пазарът на имоти, се пръска по шевовете... Купувай народе не останаха, айде че брокерите ще заслабнат. Познавам около 10тина брокера, още от времето, преди да станат такива, вероятно никой от тях, не би бил повече от продавач/ка, ако не бяха брокери (което на практика е същото). 80% от тях се издържат предимно от отдаване под наем, не и от продажби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
В статията има пропуск. Справедливата цена на имотите, е тази на която купуват депутатите от ГЕРБ, а и не само. Цялото съсловие обитаващо Народното Събрание. Ако Ви се стори висока цената на жилището, първо си поискайте депутатска цена на квадрат, и ако ви откаже брокера или строителя, си искайте от цената на м2, жилищна площ, да Ви приспадне строителя рушвета, и всички подкупи които е дал на Столична община за да строи сградата. Щото така, и общи части, купувате, раздути до безкрай, и плащате за разликата в цените за вас и за народните избранници+пари дадени като подкуп на чиновниците в общината,и чак тогава идва печалбата на горките строители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 4 години
До към Перник, даже се разширява. Особено след като от днес започват да спират водата от 8.00 до 20.00 вечерта, търсенето на жилища, скача още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още