IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор трябва да свърши своята работа относно климатичните промени

За целта тазгодишната среща на ООН за изменението на климата трябва да изработи правилник, от който да се ръководи бизнесът

09:15 | 17.11.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През следващия месец конференцията на ООН за изменението на климата, COP25, трябва да изработи правилник, който ще улесни бизнеса да бъде част от обединените действия в областта на климата, пише за Financial Times Йосуе Танака, управляващ директор за енергийната ефективност и климатичните промени в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 

Фирмите се нуждаят от ясни правила, за да работят ефективно. Има широко съгласие, че включването на частния сектор е необходимо, за да се увеличи финансирането срещу климатичните промени от милиарди към трилиони и да се постигне амбицията на Парижкото споразумение от 2015 г. за въглероден неутралитет до средата на този век.

Но докато годишните разговори за климата на ООН напреднаха по много други фронтове, миналогодишната среща на върха не постигна споразумение по член 6 от Парижкото споразумение - относно пазарните механизми, необходими за постигането на тази цел.

Член 6 подкрепя международното сътрудничество. Парижкото споразумение изисква държавите да определят собствените си национално определени вноски (НОК), които понастоящем не са достатъчни, за да ограничат глобалното затопляне до 2 градуса над прединдустриалните нива.

Така че, за да насърчи държавите да станат по-амбициозни с течение на времето - да достигнат превишението от 2 градуса или дори да повишат амбицията си до 1,5 градуса, член 6 предлага използването на пазари за въглеродни емисии, за да се даде възможност на страните да си сътрудничат, търгувайки с квоти (кредити).

Това помага, като се позволи, да речем, на намалените емисии, произтичащи от швейцарски инвеститорски проект в Сенегал, да бъдат частично споделени от транзакционните страни, така че да няма двойно отчитане и всеки тон емисии да се брои. Чрез определяне как държавите могат да работят заедно за реализирането на дадена цел и след това за разпределяне на ползи, член 6 е от ключово значение за успеха на действията по климата.

Ефективността на разходите в резултат на подобно международно сътрудничество ще позволи на страните да направят повече на същата цена – допълнително и по-бързо намаляване на емисиите и създаване на благоприятен кръг, от който да се възползват всички без допълнителни разходи. Или споразумението може просто да помогне за по-евтино постигане на планираното намаляване на емисиите. По един или друг начин член 6 следва да помогне за създаването на необходимата гъвкавост за балансиране на амбицията за действие в областта на климата със социалната справедливост за онези, чийто поминък е отрицателно засегнат от планираните промени.

Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Куца ви "Основи на електротехниката", колега. Изброили сте предимно малки консуматори, а големите изобщо не сте ги споменали. Като гледам и политическите ви науки са на същото ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
Valentin13
преди 4 години
за да се намали консумацията на електроенергия и въобще енергия трябва:- да се намали няколко пъти обхвата и използуването на гласовите комуникационните системи /преди му казвахме телефони/ - разговори, смс, ммс, гугъл разни, конференции и пресконференции, ютюб- да се намали няколко пъти обхвата на обмяната на данни, писмена комуникация, доклади, гугъли разни /някога имахме телеграми, поща и телефакс/ - т.е. цялата компютърна мрежа- да се спре нарастването и да се ограничи използуването на интернет за управление на разни мрежи и предаване на данни- да спре нарастването на туристическия бизнес - реклами по горните мрежи, самолети до всички дестинации на света, строителства на нови и нови курорти и хотели, все нови и нови привлекателности, лакомства и т.н.- да спрат безброй конференции, симпозиуми, пресконференции, програми, конгреси - които всъщност правят едно - харчат енергия.всички тези батерии, сървъри по милиарди компютри консумират енергия. същото правят самолетите, колите.кой е готов за всичко това? - никой и всички го знаят.тогава защо продължават да го говорят в празнословие и глупотевина?всички тези по-горе са "подаръци на отвореното общество". тогава нима "отвореното общество" иска да се самозакрие, да се самоубие. нищо подобно. целта е толкова да обърка нормалномислещите хора, че да станат зависими от реклами, журналистически глупотевини и зомбирани техни защитници.Джордж Оруел добре го описа но с една разлика - "отвореното общество" е всъщност тоталитарен режим. защото "отвореното общество" дотолкова анулира мисловния процес в човека, че става досущ като при тоталитаризма, когато беше забранено да се мисли.т.е. "отвореното общество " е висша форма на тоталитаризъм, когато човешкия индивид доброволно вече си самоналага оглупяване и отказ от основна функция на човека - мисловен процес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
не е съвсем верно, чел съм тук стати от Боян рашев който е на твоето мненеие, а демек че тая работа с ВЕИ нема да е бъде ... така че има го и второто мнение...не отричай по инерция, никой не работи срещу теб умишлено ! :)По скоро ти се замисли защо все твоята теза се крие и е в полето на "конспирациите" ... и апропо, бившето Работническо Дело - Дума, защитава твоята теза ;) .. и тук е добре да се замислиш, защо ! :):) ае със здраве !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Зелка, ето ние с теб си водим дебат. Ти имаш мнение, аз също. Всеки ден се стреляме с линкчета. Четем аргументи и факти. Приемаме някои тези на опонента са интересни, търсим, намираме или не контрапункт. Обаче сайтът, в който водим дебата, НЯМА НИТО ЕДНА ПУБЛИКАЦИЯ, която да дава възможност да си видят двете страни на темата. Забележи НИТО ЕДНА! Ако вярваме на Investor темата НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБСЪЖДАНЕ, фактите са 100 процента и никой не трябва да ги подлага на съмнение. Перифразирано според Инвестора, земята е плоска, защото иначе ще изтекат океаните и не е възможно да е кръгла, защото хората ще висят с главата на долу... В една свободна /от зелената чума/ медия, ще има плурализъм на дебата. Ще прочетеш какво казва климатологът Борис Комитов от БАН или проф. Рангел Гюров. Ще сблъскваш мненията, като правим ние с теб в търсене на истината. А тук .... кафето изчезвало, заради климатичните промени и колко ток ще навъртите с велосипед... Та цялата тази креслива зелена мода, вече унищожава свободата на медиите, защото преди години Петър Нейков никога нямаше да напише 20 последователни материала по една тема абсолютно едностранчиво. Темата за Глобалното затопляне от антропогенен характер в Инвестора звучи отдавна като Зелено Работническа дело. Замисли се Зелка, защо е така!!!? И търси изворчето, на финикийците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Разкази за Зелената чума! https://***.breitbart.com/politics/2017/04/24/shots-fired-at-climate-skeptics-office-during-march-for-science/https://quillette.com/2019/02/27/why-renewables-cant-save-the-planet/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
няма да го дочакаме апокалипсиса , Грета си идва до 10 дена и ги започваме :))) , ако има попътен вятър и по-рано :))) ... чакай да ти задам теми за размисъл :1. китайският ядрен оператор инвестира в огромен слънчев проект 1GW + 2GW сумата от $2,43млрд. :))) ... какви врена настанаха , а ...https://***.pv-magazine.com/2019/11/15/chinas-nuclear-operator-to-develop-1-gw-solar-field/щяха да строят 100 реактора , не знам кво си ... :)))2. в южна корея до 2022 година всички обществени сгради и 1 милион домове ще бъдат оборудвани със слънчеви панели - целта е 35% ВЕИ от енергииния микс ...https://electrek.co/2019/11/14/seoul-south-korea-solar-public-buildings-1m-homes/тия не са наред с главите , а :))) ... корейци :))) ...3. последно , има и друго ама все пак е неделя и имам домакински задължения пък съм обещал това онова следобед . та ... до 2030 в встралия зеленият водород ще достигне паритет на разходите ... :https://***.pv-magazine-australia.com/2019/11/15/green-hydrogen-to-reach-cost-parity-by-2030/въглища и газ газят глей с кво се забавляват :))) ... австралийци :))) ... земята родила тези от клипа не може да роди нещо нормално :https://***.youtube.com/watch?v=gEPmA3USJdIнашата църква винаги приема нови заблудени души :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Тъй като въглеродната неутралност НЯМА да бъде постигната, нито през 2030, нито през 2040, нито през 2050. Чакаме Апокалипсиса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още