IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия загърбва долара и се насочва към еврото и юана

Владимир Путин настоява за намаляване на зависимостта на Русия от американската валута, след като Вашингтон затегнаха санкциите срещу Москва

22:30 | 13.11.19 г. 1
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Русия планира да намали дела на долара в своя Национален фонд за благосъстояние, чийто размер е 125 млрд. долара, следвайки подобен ход на централната банка през миналата година, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

„Геополитическите рискове са сред ключовите фактори за промяната на структурите на резервите“, заяви заместник-финансовият министър Владимир Количев пред репортери в сряда. Той отбеляза, че със сигурност делът на долара ще бъде редуциран за сметка на валути на други страни, включително китайската, като промяната ще започне през следващата година.

„Финансовото министерство на страната би обмислило да извършва повече от редовните си покупки на чуждестранни валути за Националния фонд за благосъстояние в евро за сметка на част от доларите“, добави още Количев.

Президентът Владимир Путин настоява за намаляване на зависимостта на Русия от долара, след като САЩ затегнаха санкциите срещу страната през последните няколко години. Руската централна банка миналата година замени 100 млрд. долара от наличностите си в полза на евро и юани. Диверсификацията направи Русия най-големият притежател на юани в световен мащаб.

Националният фонд за благосъстояние, управляван от централната банка като част от нейните резерви, нарасна до 124,5 млрд. долара през октомври благодарение на стабилния приток на приходи от петролната индустрия. В момента делът на доларите в него е около 40%, този на еврото е 30%, а делът на британския паунд възлиза на 6%.

„Централната банка може да удовлетвори искането на министерството за промяна на валутната структура, без да извършва операции на пазара, тъй като има значително количество чуждестранни валути“, посочва икономист в ING Bank. Според него реалната продажба на долари на местния пазар е малко вероятна.

Цялата статия може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Patilan
преди 4 години
Тази новина не беше ли от 1960 година ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още