IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се завърнат ли инвеститорите на европейските фондови пазари?

Според анализатори ралито на европейски акции ще продължи и ако икономическият фон и политическите перспективи се подобрят, много инвеститори ще се върнат

08:20 | 14.11.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските фондови пазари отдавна изглеждат като класически капан за инвеститорите, които си спомнят как японските акции – въпреки някои спорадични ралита, останаха доста под достигнатите преди време рекордни стойности, пише Financial Times.

Въпреки че индексът FTSE Eurofirst 300 се радва на успешно възстановяване през последните десет години, той все още е доста под върха, достигнат преди кризата. Паневропейският показател за собствения капитал все още не е успял да надмине своя максимум, докато S&P 500 се удвои за същия период, отбелязва изданието.

Някои анализатори и инвеститори смятат, че промяна може и да настъпи. Те отбелязват, че континентът все още изпитва анемичен икономически растеж и нарастващо политическо напрежение, но виждат причини за оптимизъм. И тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) отново засили стимулите, някои инвеститори се изкушават от акции, които предлагат 3,6% средна доходност от дивидент.

FTSE Eurofirst се повишава с почти 20% през тази година, което е приблизително в крак с ралито на Wall Street. Европейските капиталови пазари се радват на сериозен приток на капитали вече трета седмица.

„От дълго време европейските пазари са обхванати от „замразяване“ на ентусиазма на инвеститорите. Не мисля, че разполагаме с достатъчно данни, за да определим, че е настъпил обрат на тенденцията, но има много неща, които показват, че пазарът се насочва в правилната посока. От моя гледна точка европейските акции са много привлекателни“, коментира Каспер Елмгрейн от Amundi, който управлява активи за 1,6 трлн. евро.

Анализаторите посочват успокояването на икономическите ветрове като основен фактор за подобряване на настроението на капиталовите пазари. Индексът за икономическите изненади, изчисляван от Citi – мярка за това дали индикаторите са под или над очакванията, е отрицателен през по-голямата част от 2018 и 2019 г., но наскоро навлезе трайно на положителна територия и данните се подобряват.

Европейските банки, които бяха отбягвани от много инвеститори след кризата в еврозоната, са добър пример за тази промяна. Въпреки че като цяло не са любими на инвеститорите (стойността на акциите е с около 80% под предкризисния им връх), банковите акции поскъпнаха с около 20% от август насам. Най-силни ръстове – с по 40%, отчитат книжата на Вank of Ireland, испанската CaixaBank и италианската UniCredit.

Международната обстановка също се успокоява. Тъй като повече от половината продажби на европейските компании са в чужбина, пазарите реагираха положително на облекчаването на търговското напрежение между Великобритания и ЕС и САЩ и Китай.

Тази по-ярка глобална картина „елиминира поне някои от икономическите страхове, които имахме само преди няколко седмици“, казва Уейн Уикър, главен инвестиционен директор на базираната във Вашингтон компания ICMA-RC, която управлява активи за около 50 млрд. долара.

Независимо от това, песимизмът по отношение на Европа остава ендемичен и траен – с известно право. МВФ направи мрачна оценка за икономиката на континента в най-новата си регионална икономическа перспектива, като призова правителствата да направят планове за „синхронизиран фискален отговор“, ако растежът се забави допълнително.

„Като се имат предвид повишените рискове, плановете за действие при извънредни ситуации трябва да бъдат готови за прилагане, ако тези рискове се материализират, защото обхватът за ефективни действия в областта на паричната политика намалява“, посочват от МВФ.

Стратезите от Bank of America твърдят, че европейските акции сега се търгуват с около 4% повече от оценката за справедливата им стойност и вероятно ще могат да се повиша с още не повече от 5% през следващите шест месеца. „Повечето от добрите новини вече са отразени от пазарите“, посочват експертите от банката.

В структурно отношение Европа изглежда по-малко привлекателна от много други кътчета на финансовите пазари. Според някои анализатори европейските акции трябва да продължат да търгуват с отстъпка спрямо цените на други пазари.

Някои обаче смятат, че ралито на европейски акции ще продължи. Дори и след последния силен приток на капитали тази година се наблюдава кумулативно изтегляне на 100 млрд. долара. През последните 24 месеца сумата достига 178 млрд. долара. Това означава, че ако икономическият фон и политическите перспективи се подобрят, много инвеститори могат да се върнат обратно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
С какво си се нашмъркал днес и говориш очевидно неверни неща? Европейските пазари са пълни със зомбита, които горят кеш и техният бизнес модел не става за нищо, даже за тор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
И как точно от Банк ъф Америка оцениха "справедливата стойност" на? И интересно - според тях - какво е съотношението между "справедлива" и пазарна стойност на щатските акции?За мен - стойността на една акция се определя от това какво гувича от нея - и стабилността и мощта на бизнесът и. Тия параметри казват: европейските пазари са пълни със секси компании на ниски цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още