IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започват новата фискална година с една трета по-голям бюджетен дефицит

Пропастта в бюджета за октомври е най-голямата от 2015 г. насам

08:45 | 14.11.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Федералното правителство на САЩ, което приключи финансовата 2019 г. с най-големия дефицит за последните седем години, започва новата година с недостиг през октомври, който е с 33,8% по-голям, отколкото през 2018 г., съобщава БТА.

Финансовото министерство съобщи в сряда, че дефицитът за миналия месец е бил 134,5 млрд. долара. През октомври 2018 г. той е достигал 100,5 млрд. долара. Стойността е и значително над очакванията на анализаторите. Според прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, недостигът трябваше да е около 130 млрд. долара.

Дефицитът за октомври е най-големият от 2015 г. насам.

Пропастта в бюджета през финансовата 2019 г., приключила на 30 септември, бе в размер на 984,4 млрд. долара. Това е с 30,26 на сто повече, отколкото през 2018 г.

Прогнозите на финансовото министерство са, че недостигът във федералния бюджет ще премине прага от 1 трлн. долара през настоящата и следващата фискална година. Това ще е 5% от цялото икономическо производство на страната, посочват от надпартийната Бюджетна служба към Конгреса.

Този нарастващ дефицит е в контраст с предизборните обещания на Доналд Тръмп от 2016 г., че дори с намаляването на данъците ще успее да елиминира бъдещи дефицити с намаляване на разходите и увеличаване на приходите от засилващата се икономика.

В изказване по-рано в сряда гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че „федералният бюджет е на неустойчив път“, което би могло да ограничи действията на законодателите при евентуална нужда от подкрепа за икономиката. Пред Комисията по икономически въпроси Пауъл посочи, че властите не може да пренебрегват дефицита, както и че е важно за икономиката да расте по-бързо от дълга.

От данните, публикувани в сряда, става ясно още, че приходите към бюджета са спаднали с 2,8% през октомври за сметка на разходите, които са нараснали със 7,6%. Също така цифрите показват, че митническите налози са подпомогнали общите приходи с 7,8 млрд. – осезаем ръст спрямо 5,6 млрд. долара преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
в дюнерджийницата дето работиш няма да ти купят таква, глуупако !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Добре, а като ги напечатат, те на кой са - на САЩ, на ФЕД или на кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
mvr0306
преди 4 години
Просто казано - изчезват. Обратно на процеса на печатане на пари. ФЕд създава пари като дава заем на правителството, но съществува и обратния процес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Ти по-добре глей ко става тука https://***.facebook.com/interestingengineering/videos/1493474504153383/Изядоха ти хляба ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Как какво, рефинансиране на държавния дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Какво става с парите, които САЩ върнат на ФЕД?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
За "колабирането" на долара слушам от малък. А сега надхвърлям 50-те. Това което видях е да се колабират режимите, които гледаха накриво долара. Ако евpeите са били архитектите на днешната финансова система, мога само да им кажа браво. Справили са се добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 4 години
ФЕД не е съвсем частна организация, микс между двете е! ... да почнем от тук че много опорки изписахте :) Управителя се предлага от Президента и одобрява от Сената... коя друга частна компания в САЩ е така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Фамилиите-създатели на ФЕД - Рокфелер, Дюпон, Голдман, Ротшилд, Сакс, Мелън, са европейски. Преките им носители - основатели като напр. Джон Рокфелер и Джон П. Морган са предимно раждани в САЩ, но към датата на събитието вече са в основата на американската банкова система, а тя е изградена изцяло по еврейско-европейско ноу-хау с подобрения - всичко, което работи е имплементирано и всякакви пречещи технологии и регулации са елиминирани. Цялата държава е изградена на този принцип на ситото - всичко полезно за каузата супердържава от Европа се прилага, а всичко ретроградно или пречещо за правенето на големи кинти е отхвърлено.Създаването и узаконяването на ФЕД, което не е минало без съпротивата на умни и честни американци, е най-големия удар на гореспоменатите разбойници, след натрупването на големите кинти през Гражданската война. С него те яхват не просто САЩ, а целия свят, но условието това да продължава е САЩ да са военна и политическа суперсила - на тези два крака се крепи и днешната американска икономика. Никой не знае до кога може да се крепи така, защото чисто икономическите и финансови закони виждаме, че за САЩ не са валидни. За сега се крепи на могъщото тяло на Пентагона, финансиран щедро от ФЕД... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
Боян
преди 4 години
Не бих определил като внесен от Европа, той се е местно отгледан. Преди над 100 години много са можели да печатат пари и е имало много валути там, но естествено, че хитрите евреи прецакват всички и техомълком си увеличават активите, докато към днешна дата притежават всичко вече. Но за да не се срине пирамидата САЩ ще дават пари на правителството, понеже революцията им е сигурна. Естествено това ще продължи до ден в който долара колабира и това няма да е след много време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още