IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Държавата трябва да направи повече от това да увеличава пенсиите

Няма смисъл от Сребърния фонд, щом не се използва, твърди бившият социален министър

10:49 | 14.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Държавата трябва да направи много неща, извън увеличаване на пенсиите, по отношение на грижата за хората, които влизат в по-висока възраст. Това обяви в ефира на Bulgaria ON AIR  бившият социален министър Ивайло Калфин. Той добави, че по-развитите държави правят повече за възрастните си хора, но при нас социалната политика е много скромна.

Припомняме, че бюджет 2020 беше приет на първо четене в Народното събрание вчера. За първи път не е заложен дефицит.  Повече пари ще бъдат насочени към образование, здравеопазване и пенсии. 

Темата коментита и икономистът проф. Христина Вучева. Тя припомни, че преизчисляване на пенсиите не е правeно от 2007 година, а първото, направено през 1997 година, било трагично. 

"Говорим за минимална пенсия и си мислим, че малко хора ще вземат, но в момента около 40% от пенсионерите я взимат. Това, че някой се е пенсионирал преди много време, не трябва да бъде наказван. Това е смисълът на преизчисляването на пенсиите", допълни Ивайло Калфин. 

"Щвейцарското правило допринася за ежегодното стабилизиране на доходите на тези хора, то не решава тоя въпрос с преизчисляването", каза от своя страна Вучева. 

Двамата коментираха и състоянието на Сребърния фон, като според проф. Вучева фондът е "мъртва идея". 

"Не е достатъчно голям. Там има една натрупана сума пари, но колкото повече време минава, толкова по-малък буфер става", заяви Калфин и зададе въпроса ако не се попълва този фонд, какъв е смисъла от него.   

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
bertram
преди 4 години
и този е един мазен апаратчик.да го инвестират фонда в кръжока фирми, че им е малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още