Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще бъдат ли ощетени бъдещите пенсионери от втората пенсия?

Има сериозни проблеми в законодателството, уреждащо пенсиите от втория стълб, посочват експерти

0
 
0
 
7
Императорът до: vzhekoff
преди 9 месеца
Изчисленията ти са грешни и аз дори подозирам къде грешиш. Провери си ги и сам ще се убедиш.
1
 
7
 
6
mvr0306 до: doba
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ако досега системата е работила, това е ащото в Европа демографията беше горе долу ок, и имаше реална икономика. С всяка година обаче, населението застарява и реалната икономика се измества към Азия. Тука остават само администрации, евробюрократи, частни компании в сферата на услугите. И все повече пенсионери.
2
 
6
 
5
doba до: vzhekoff
преди 10 месеца
Сложна е темата, но някак си всички плюят този пенсионен модел, работещ в Европа от години.

За всеки, недоволен от фондовете има алтернатива - подаваш искане и партидата ти отива в НОИ.Но някак си ми се струва, че такова ще подадат тези с празни такива.

Има и добри страни на фондовете - вноските са лични, видими във всеки момент, наследяеми са.
Лошите - плащаш т.н. такса управление, доходността не винаги 'покрива' инфлацията, въпреки че по-често е добра.
4
 
12
 
4
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ще ви се намеся в спора. Истината е съвсем проста: не може да има задължителен втори стълб. Аз и студиото не щем УПФ - ходим си в НОИ. Импето иска - да си седи в ДПФ (3 стълб). Ама да ме карат насила да давам 1/4 от осигуровките си за пенсия на едни мо ше ниц и, дето ми правят по 6-7% загуби през година и ми прибират 5% на входа и още 1% без значение от резултата на година - мерси. Наскоро смятахме с колега - НН дето са най-читваи с мъка правят по 1% нетна доходност от началото досега. При натрупана инфлация 81% официална !!! За той време (17г.) имаше депозити всякакви от 0% сега до 12% през 2009-та. Тези са направили нето около 20% и то ако не се окаже догодина пак загуба. Не ми се мисля всички други измислени компании сили съгласия и дал бог колко са кухи. Демек - най-добрите са загубили около 30% от парите ни, а останалите - 50% вероятно.
10
 
13
 
3
studioaa до: Императорът
преди 10 месеца
Капиталова доходност има само СЛЕД като продадеш съответния актив иначе няма... УПФ са мошеници и финансова пирамида и това е самата истина да...
5
 
11
 
2
преди 10 месеца
Всичко написано е вярно, но тогава следва въпросът - ще се търси ли отговорност на мошшшшшениците, които лъжат публично, че УПФ са финансова пирамида?
Жабоков - има и капиталова доходност - чувал ли си? А облизвации с отрицателна лихва не съществуват на света. Какво са това - облизвации по които кредиторът плаща лихва на кредитополучателят ли?
13
 
16
 
1
преди 10 месеца
Втория пенсионен стълб е измама и ще се срине тотално до 2030. Почти всичките активи на тези фондове са акции, които или не плащат дивиденти или плащат нищожни такива както и въшливи облигации с ултра-ниска или даже отрицателна лихва, много по-ниска от инфлацията... Тези фондове имат нищожен или направо никакъв паричен поток и броят ръст във виртуалната цена на акциите за доходност и когато трябва да продадат няма кой да купи хартиените им активи на тяхната счетоводна цена... Младите хора са много малко и нямат пари, а ликвидност на БФБ няма никаква и БФБ има мащаба и оборота на женския пазар. А на чуждите борси купувачите ще бъдат много малко защото демографската криза е в цяла Европа, не само у нас...