IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Русев: Редукцията на пенсията за осигурените в УПФ да не е повече от 6%

В механизма на изготвяне на редукция на държавната пенсия има недостатъци, посочи главният изпълнителен директор на ПОД Алианц България

14:17 | 14.11.19 г. 1
Вл. Русев: Редукцията на пенсията за осигурените в УПФ да не е повече от 6%

Размерът на пенсията от втория стълб през 2021 година ще се изчислява на база натрупвания, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Владислав Русев, главен изпълнителен директор на ПОД Алианц България. Той даде мнение по повод анонсирани преди ден предложения за промени във фазата на изплащане на така наречаната втора пенсия.

Държавата предлага три варианта за изплащане на втората пенсия в зависимост от средствата, натрупани в партидата ни – пожизнена, разсрочено плащане и еднократно. Този добре структуриран законопроект слага край на двугодишен труд. Универсалните фондове по правило ще изплащат пожизнена пенсия, коментира Русев.

"Трите вида плащания са продиктувани от това, че през 2021 година първите, които ще придобият право на пенсия от универсален фонд, ще имат не повече от 19 години осигурителен стаж. Част от тях няма да са събрали достатъчни натрупвания, които да позволяват изплащането на пожизнена пенсия в смислен размер. Затова е сложена долна граница от 15% от минималната пенсия - т.е. около 35 лева", обясни той.

Русев напомни, че при натрупвания от по-малко от 15% се осъществява разсрочено изплащане. “Има и трета група - хората с натрупани сума под трикратния размер на минималната пенсия. Хората с малки натрупвания не биха придобили право на пенсия от първия стълб", уточни главният изпълнителен директор на ПОД Алианц България.

“Става дума за 18 000 жени. 1/4 от тях ще получат пожизнена пенсия. Около 20% от тях ще имат натрупвания под този праг, който да позволява еднократно изплащане на средствата. Основната част от тези хора не са в България. В момента осигурените лица у нас са 2,8 милиона, а тези с партиди в универсалните фондове са над 3,5 милиона", информира Владислав Русев.

Експертът изтъкна важността на акуратното редуциране на държавната пенсия. "В механизма на изготвяне на редукция има два основни недостатъка. В момента редукцията на пенсията за избралите да се осигуряват в универсален фонд е 20%, а трябва да е не повече от 6%", допълни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
vzhekoff
преди 4 години
Хаха - значи внасят 75% отколкото при пълно осигуряване, т.е. с 25% по-малко, но им правят само 6% редукция !!! Браво ! Може ли да не внасяме изобщо в НОИ и да получаваме пенсия с редукция 4х6% - 24%, т.е. без да внасяме в НОИ да получим 75% от пенсията !!! Трябва да си супер нагъл. Апропо, тези от Алианц - те как са свързани с оригиналния Алианц, питам за един приятел ? Питам също каква им е доходността от началото до сега ? И да я сравнят с инфлацията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още