IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде върви Великобритания?

Изборите в Обединеното кралство едва ли ще решат Brexit, като оставят без отговор фундаментални въпроси за посоката на страната

17:15 | 14.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Накъде върви Великобритания?

„Накъде сте се запътили?“ В този контекст „вие“ е Великобритания. Това е въпрос, който чувам отново и отново всеки път, когато съм в чужбина. Вълненията около Brexit, които парализираха парламента и отровиха националния дебат, са причина за объркване и тъга сред приятели и съюзници. Как може толкова здрава и стабилна демокрация така да изгуби пътя си? Не спирам да търся отговора, пише Филип Стивънс за Financial Times.

Борис Джонсън има различно мнение. Нека да осъществим Brexit, изригна премиерът. Той заложи собственото си премиерство на този популистки изборен лозунг. Всичко, което се изисква, е гласоподавателите да подкрепят сделката, която той постигна с ЕС, и хоп, нацията ще се възроди. Сбогом вярност към Брюксел, добре дошла глобална Великобритания. 

Според великодушното тълкуване това е просто обикновена глупост. Единственото сигурно нещо за изборите е, че независимо от резултата, те няма да уредят Brexit. Така наречената сделка на Джонсън не е нищо повече от отправна точка към години на спорове относно бъдещите отношения между Великобритания и ЕС. И тя рискува поредно надвисване на Brexit без сделка в края на 2020 г.

Алтернативната гледна точка е, че не бива да се изненадваме от последните премиерски лъжи. Ник Боулс, един от бившите министри на консерваторите, който напусна партията в знак на протест срещу твърдата й позиция за Brexit, някога работеше за Джонсън. Той го нарича „натрапчив лъжец, който е предал всеки един човек, с когото някога си е имал работа“.

Ако оставим настрана лъжите, оценката на торите за националното настроение може да е правилна. Три години спорове и парализа накараха много избиратели - някои от тях против Brexit - да кажат пред социолозите, че не искат нищо повече от „приключване“. Помага и това, че в лицето на Джеръми Корбин лейбъристката партия има крайно ляв лидер, считан от много проевропейци като негоден за властта. Между другото този възглед е широко споделян и сред кандидатите на лейбъристите.

Търсенето на решение достига и до избиратели, които не подкрепят Brexit. Бизнесът мрази несигурността. Той трябва да взема инвестиционни решения. Европейските партньори на Великобритания трябва да направят по-добри неща от договарянето и предоговарянето на условията за излизането й от ЕС. Чуваме как иначе интелигентни хора казват, че всяка сделка, колкото и да е лоша, със сигурност би била по-добра от сегашната безизходица.

Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 4 години
а ти прочете ли статията бе, тъпппак ? Що не коментираш доводите от нея, а коментираш мен .... толкова ли те депресирах и комплексирах та сега само аз съм в главата ти? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
vzhekoff
преди 4 години
Да твърдиш, че изборите нямало да решат Брексит означава, че си на много тежки хапчета от сутринта. Не просто ще го решат, а Борис Джонсън вече влезе в историята ! Събудете се и спрете да дрънкате небивалици. Първо наглият француузин твърдеше, че нямало да предоговарят нищо, после клекнаха и взеха да се навиха на английския вариант за Ирландия. После решиха да протакат в парламента, ама и това не стана. Британия република няма да стане, няма да позволи и Брюксел да я управлява, набийте си го в главите ! Корбин след изборите е пълен аут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
Valentin13
преди 4 години
Петре Нейков, не ви ли разрешават да публикувате и истината в това издание? не може само лъжи и манипулации да давате. по-лоши сте от комунистическата преса от преди 30 и повече години. тогава налагаха същата цензура като вас, не даваха да чуем истината. но тогава си знаехме, че те лъжат и си слушахме Свободна Европа. сега сте по-страшни, защото ловко манипулирате и излъгвате много хора, като тъпака khan-чо например.но пък сега има и други медии и малко от тях говорят истината. така че вие ставате само за смях с глупавите ви лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още