IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионна криза в размер на 15,8 трлн. долара заплашва глобалната икономика

Финансовият дефицит, с който страните ще се сблъскат през 2050 г., ще бъде еквивалентен на 23% от глобалния БВП за въпросната година

11:22 | 15.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ, Китай и други водещи икономики ще се сблъскат с огромна пропаст във финансирането - в размер на 15,8 трлн. долара през 2050 г., при осигуряването на финансова подкрепа за застаряващото си население, съобщава Bloomberg. Информационната агенция цитира доклад на Group of 30 (G-30), оглавявана от председателя на британската Служба за финансови услуги Адаир Търнър. 

„Ако обществените политики и индивидуалното поведение не се променят, пенсионните системи на много страни ще бъдат изправени пред тежка криза, заплашваща публичните разходи и създавайки риск за доходите на пенсионерите“, предупреждава Търнър.

Прогнозираният дефицит от 15,8 трлн. долара е коригиран спрямо инфлацията, така че реалната номинална сума в долари през 2050 г. ще бъде значително по-голяма, еквивалентна на 23% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) през тази година, сочи докладът.

G-30, която включва управителя на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни и бившите американски финансови министри Тимъти Гайтнър и Лорънс Съмърс, хвърля вината върху остарелите пенсионни системи и  огромния финансов дефицит, който през 2018 г. достигна 1,2 трлн. долара. По-малката прогнозирана възвръщаемост на спестяванията в епохата на ниски лихви влошават проблема.

Докладът, който обхваща 21 държави, представляващи 90% от световния БВП, сред които Япония, Германия, Индия и Мексико, посочва, че настъпващата криза не се отнася само до пенсиите. Финансовата сигурност през целия живот също зависи от наличието на обществено здравеопазване, жилищните и транспортни услуги, както и от неформалната подкрепа на общността и семейството.

G-30 се застъпва за микс от политики за справяне с проблема:

- увеличаване на официалната пенсионна възраст с поне четири-шест години до 2050 г., като същевременно се дава възможност на хората да работят по-дълго. Една четвърт от финансовия дефицит може да бъде преодоляна, ако пенсионерите работят средно 20% от времето на работниците със стандартна възраст;

- насърчаване на по-големи спестявания на хората и увеличаване на данъците в подкрепа на обществените пенсии. Такива стъпки могат да включват задължителни програми за спестявания.

- приемане, че очакваните доходи при пенсиониране може да се наложи да бъдат по-ниски. За пенсионери със среден и висок доход това може да означава да живеят с 60% от средните доходи преди пенсиониране, а не със 75%.

Работната група, изготвила доклада, също призовава за предприемане на действия за намаляване на административните и управленските разходи, понесени от хората, спестяващи за пенсия. Това може да включва създаване на национални комунални услуги за предоставяне на масово обработване и закупуване на услуги за управление на активи.

Реформите за минимизиране на разходите за управление на инвестициите трябва да са приоритет, според доклада.

Документът признава, че справянето с настъпващата криза ще бъде трудно, тъй като ще се наложи вземането на политически непопулярни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
xapoznai
преди 4 години
Не знам старците, но знам че тези които към сегашна дата не са навършили 40 години едва ли ще се пенсионират преди 70. Иначе е яко да плащаш за пенсии на хора които са се пенсионирали на 50 и продължават да си работят още 10 - 15 години. И забележете - тези които се пенсионират на толкова получават пенсия колкото средната нетна заплата в страната. Въобще всичко е много балансирано и справедливо. Успокоението ми е, че поне към 70 като се пенсионирам поне ще взимам по-малка пенсия понеже се осигурявам в пенсионен фонд с рекордно високи такси и смехотворна доходност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
По времето на Рейгън или преди 40-на години американския дълг е бил едва 750 милиарда $, а днес приближава 24 трилиона $. Забележителен растеж от десетки пъти само за няколко десетилетия. До 2050 само САЩ ще има дефицит от 30 трилиона $ годишно и дълг от над 600 трилиона дълг, а светът ще има дефицит от над 100 трилиона $. Аз изобщо не виждам какъв в проблемът да се напечатат още някакви си мижави 15.8 трилиона $. БВП на света тогава ще е е минал дори 5000 трилиона $ и това е незначително число... Е пенсионерите вероятно ще ровят по кофите и ще копаят на нивата до 80, но няма да са без пенсия спокойно, ще останат без пари за лекарства и почти без храна, но пенсии ще има. Тогава болен сидеров ще е много щастлив защото минималната пенсия у нас ще е 1 милион евро, но кило сирене ще гони 100 хил. евро, а кофичка кисело мляко ще е 50 хил. евро, а панелка в Люлин ще е 0.5 милиарда евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Явно, старците ще трябва да работим докато смъртта ни избави. Някой викаше, защо не сте раждали повече деца, ама де да знаеш пикльoтo дето си го отгледал дали на стари години ще те храни, или ще ти цоца от пенсията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още