IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Нищо в американската икономика не расте толкова бързо, че да се спука

Гуверньорът на Фед повтори мнението си, че настоящата експанзия е устойчива и няма сериозни индикации за предстоящо забавяне

20:52 | 14.11.19 г. 1
<p>
	Гуверньорът на Фед Джером Пауъл.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че рискът американската икономика да се изправи пред рязък срив е далечен, предава Ройтерс.

Пауъл, който говори пред американските конгресмени втори ден, потвърди мнението си, че настоящата експанзия изглежда устойчива, а индикациите за предстоящо забавяне са малко въпреки рисковете от дългата търговска война между САЩ и Китай, забавянето на бизнес инвестициите и отслабването на икономиките на други страни.

„Американската икономика е звездната икономика тези дни. Ние растем с 2%, точно в този диапазон, което е повече от растежа на всяка друга развита икономика. Няма причина това да не продължи“, заяви Пауъл пред бюджетната комисия на Камарата на представителите.

В отговор на въпрос дали има някакви признаци за прегряване, които заплашват да спрат растежа, Пауъл заяви: „Ако погледнете днешната икономика, няма нищо, което наистина да расте толкова бързо, че да иска да се спука“. „Картината е доста устойчива“, допълни той.

Американската икономика навлезе в 11-та си година на растеж, въпреки че ръстът тази година се забави спрямо 2018 г., когато данъчната реформа на Републиканската партия стимулира растежа. През третото тримесечие икономиката на САЩ нарасна с 1,9% на годишна основа спрямо 3,4% през същия период на миналата година.

Промишленото производство в САЩ пострада заради митническата война между Вашингтон и Пекин, а вялото търсене от чуждестранни пазари засили несигурността. Бизнес инвестициите дърпаха надолу брутния вътрешен продукт през последните две тримесечия.

Запитан за възможността спадът на промишленото производство да се разпространи върху по-широката икономика, Пауъл заяви, че представители на централната банка не виждат подобни признаци.

„Наблюдаваме много внимателно този риск, не виждаме такъв за момента. 70% от икономиката, която е потребителска, е здрава с високо доверие, ниска безработица, растящи заплати. Това движи икономиката сега и изглежда ще продължи да го прави“, каза Пауъл.

За да отговори на притесненията, че растежът е в опасност, отчасти заради търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай, Фед понижи три пъти лихвените проценти тази година. Сега целевата ставка на централната банка е в диапазона 1,50-1,75% спрямо 2,25-2,50% в средата на годината.

В предварително подготвено изказване по-рано днес, което беше почти идентично с изявлението му вчера пред Съвместната икономическа комисия на Конгреса, Пауъл заяви, че влиянието на трите понижения на лихвите тази година все още предстои да бъде усетено в пълна степен и ще подкрепи разходите на домакинствата и бизнеса. Това вероятно ще позволи на централната банка да направи пауза в понижаването на лихвите, ако не настъпи „материална“ промяна в перспективите пред икономиката.

Подобно на вчерашното изслушване гуверньорът на Фед беше засипан с въпроси за последиците от търговската политика на администрацията на Тръмп върху икономиката и въздействието на растящия национален дълг.

Пауъл, който често се превръщаше в мишена на гнева на Тръмп заради отказа си да пристъпи към ново понижаване на лихвите, отново опита да балансира, за да заобиколи политиката, но отбеляза, че намаляването на несигурността в търговията ще помогне на бизнес инвестициите.

„Несигурността за хората от бизнеса, които вземат решения, е огромна“, заяви Пауъл и допълни, че ратифицирането на Споразумението за свободна търговия между САЩ, Мексико и Канада от Конгреса „ще бъде нещо много конструктивно за икономиката“.

Пауъл обърна внимание и на националния дълг на САЩ, като повтори, че той се намира на неустойчив път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Да бе, това да не е Боливия, отхвърлила западните партньори за добива на 70% от световният литий, да и се спука демокрацията с преврат.Във Вашингтон няма американско посолство.Тама може само едно да се спука.Цистерните със зелено мастило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още