IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 държави настояват за обезщетения от ЕС и Великобритания заради Brexit

Австралия твърди, че удължаването на срока за Brexit е причинило „значителни търговски смущения“ на бизнесите в страната

08:30 | 15.11.19 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Водещи търговски партньори търсят обезщетения от Великобритания и Европейския съюз (ЕС) заради несигурността около Brexit, която е довела до смущения в търговията преди Коледа, пише онлайн изданието politico.eu.

Общо 15 държави, сред които са Австралия и САЩ, изразиха опасенията си за търговски загуби по време на срещата на един от съветите на Световната търговска организация (СТО), съобщава за изданието източник от Организацията.

Австралия твърди, че удължаването на срока за Brexit е причинило „значителни търговски смущения“ на бизнесите в страната. Много австралийски фирми са преустановили износа на говеждо и овче месо до началото на Коледа, посочват представители на страната.

Държавите се опитват да окажат натиск върху ЕС и Великобритания да отворят повече пазарите си като компенсация заради търговските спънки около излизането на Острова от блока.

Канада, Нова Зеландия и САЩ също изразяват опасения за търговските процеси на фона на опитите на Великобритания да привлече бившите си колонии като стратегически партньори след напускането на ЕС. Трите страни предупреждават ЕС и Великобритания да внимават да не се забъркат в митническа „каша“.

По време на срещата представителите на ЕС са изтъкнали, че са публикували подробна информация за редуциране на несигурността, както и че са заявили желание да продължат преговорите с членовете на СТО.

Срещата и разговорите продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Причината за отлаганията са едни 50 000 000 000 евро. Посочвал съм и друг път, че при излизане без договор Великобритания може и да не заплати тази сума на ЕС. Англичаните искат в замяна единствено така наречената "мека" граница между Северна Ирландия и Ирландия. Както вече съм посочвал, който плаща той и поръча музиката. Така че най-накрая ЕС трябва да реши, какво точно иска от Великобритания, защото те са дефинирали точно своето желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 13
Mohave __
преди 4 години
последното отлагане трябваше да бъде седмица - две , но ЕС пак неизвестно защо даде 3 мес . с което рискува провеждането на избори и още по- тежки преговори - та пак помислете кой е виновен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 13
Mohave __
преди 4 години
ЕС призна , че не може да се съгласи на немотивирано отлагане , но въпреки това го прави за пореден път . Отлагането си има своята цена и някой трябва да я плаща . Редно е да е този който не знае какво прави .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
IQ96
преди 4 години
до 1: Да си по-католик и от папата? айде нема нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
доколкото ми е известно , е регламентирано и излизане от ЕС без договор :))) ... а молбите за отлагане на брекзит са от страна на ингилизите , не на ЕС ... "бюрокрацията" в ЕС също не иска брекзит без договор , и на всяко отлагане дава някакви отстъпки по искания на ингилизите , а те продължават да не излизат и да искат още и още отстъпки :))) ... нема да си срутваме икономиката на ЕС от безумен брекзит без договор ... па другите нека си лаят :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 31
Mohave __
преди 4 години
Великобритания също би следвало да иска обезщетения от ЕС , защото за британците причината за отлагането е ясна , за ЕС обаче не . Не е ясно , какви са мотивите на евробюрокрацията . Самите отлагания са напълно лишени от смисъл . Затова може да се разглеждат като умишлено действие срещу световната икономика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още