IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Русия не може да осъществи националните проекти на Путин?

Уникалната смесица от обсебваща държава, рушветчийство и прекомерен контрол пречи на страната да реализира икономическия си потенциал

08:20 | 22.11.19 г. 38
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Така наречените национални проекти на руския президент Владимир Путин - разходни планове, целящи да рестартират икономическия растеж в Русия - изглежда са в застой. Изненадващо е, че не парите са проблемът: има достатъчно кеш за финансирането им, но руската бюрокрация не иска да ги похарчи, като очевидно се страхува от отговорността след евентуални лоши резултати, пише Леонид Бершидски за Bloomberg. 

Проектите предвиждат общ разход от 25,7 трлн. рубли (400 млрд. долара) до 2024 г. Те имат за цел да повишат качеството на живот в Русия в най-широк смисъл, от осигуряване на по-добро здравеопазване и образование до по-добър комфорт в градовете, построени от Съветския съюз. Путин отчита спадащата си популярност и трябва да докаже на руснаците до края на настоящия си президентски мандат, който завършва през 2024 г., че става за нещо повече от това да показва мускули във външната политика. Но програмата, за първи път обявена миналата година, буксува.

По-рано през ноември Сметната палата, надзорният орган за бюджета в Русия, публикува доклад за състоянието на федералните разходи през първите девет месеца на 2019 г. Според документа, докато общите бюджетни разходи достигат 62,9% от предвидените за годината (най-ниското ниво по това време от поне 2010 г.), разходите за 12-те национални проекта, плюс свързан план за модернизиране на „гръбначната инфраструктура” на Русия, като пристанища и железопътни линии, възлизат на само 52,1% от заложеното. За някои от проектите, по-специално усилията за засилване на цифровата икономика на Русия, почти не е похарчено нищо от наличните фондове. Общите разходи за обществени поръчки по проектите, което е различно от други форми на харчене, като субсидии или трансфери към регионалните власти, са достигнали едва 14% от планираната сума за годината.

Русия редовно не успява да изразходва целия си бюджет за дадена година. В края на 2018 г. бяха останали 778 млрд. рубли (12,1 млрд. долара). Тази година ръководителят на Сметната палата Алексей Кудрин очаква да останат 1 трлн. рубли, в голяма степен заради недостатъчните разходи за националните проекти. Кудрин, бивш министър на финансите, е най-известният от руските „системни либерали“ - хора, лоялни към Путин, които подкрепят по-прогресивни политики на правителството. Той каза следното пред руския парламент:

„Защо да не похарчим 1 трлн. рубли или 1% от БВП? Разбира се, не може да се каже, че имаме твърде малко пари и затова не можем да ги харчим. Мисля, че това е заради лощото качество на управлението.”

През 2017 г. Кудрин и колегата му икономист Александър Кнобел публикуваха изследване, което твърди, че Русия харчи твърде много пари за програми, при които разходите са слабо или отрицателно свързани с икономическия растеж, като отбрана и сигурност, и твърде малко за тези, които водят до експанзия, като например образование. Националните проекти са поне отчасти отговора на Путин на мисленето на Кудрин и Кнобел.

Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 14 rate down comment 5
pinoccio
преди 4 години
Струва ми се, че не ме опровергаваш. По тия земи няма как да се появят руси монголи. Естествено, че са били шведи. Взираш се в подробности, защото те най-лесно отклоняват от истината. Най-лесно, защото късат нишката на парчета и можеш да ги снаждаш, както си искаш. Не е случайна тази приказка, че Дяволът е в подробностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Гризи си си черния хайвер, занимавай се с яхтинг и не ни досаждай със скодоумията си. PS Няма ли да напишеш пак нещо за хе.мороиди и фисури, че отдавна не си ги споменавал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
И колко хиляди българи е набил на кол докато Светослав е "претендирал" за българския престол? Само във Филипополис 20 000. И бащата на княза се казва Ингвар, а дядо му Рюрик. И войската на Светослав се есъстояла основно от викингски наемници. И тези събития стават през 10 век, а славянските им имена се появяват през 12- ти. Не искам да оспорвам написаното от теб,но историята е една дъвка която всеки разтяга и надува на балони както му е удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 1
pinoccio
преди 4 години
Мога само да ви кажа какво имаме в историята. Русия е българска държава. Тя е зачената в българска утроба. Основателите на рода Рюрикови са княз Олег и княгиня Олга - княгиня Елена Олга. Княгиня Елена с добавеното име Олга е внучка на цар Борис, покръстителя. Може да е дъщеря на Симеон или на Владимир Расате. Симеон е зар на българи и руси. Дава четмо, писмо и вяра. След това синът на Княгиня Елена Олга - Светослав, воюва с българите и претендира, съвсем резонно за престола. Овършава всичко по покрайнините на царството и организира маса набези. Внукът на княгиня Елена Олга - Владимир, син на Светослав, основава Киевска Рус. Киевска Рус е люлката на Русия. След това български княгини са продължавали да влизат в руския двор и да опресняват българското семе. Рюрикови съществуват 700 години, за да дойдат после с разни шашми - Романови. Руските учени признават, че 40% от съвремения руски език е старобългарски. Не славянски, а старобългарски. Все пак езикът е жив и се развива във времето. Няма църковнославянски език, има старобългарски език. Няма славянска писменост, има българска писменост. А сега тичайте, хора, по англосаксонците и им разправяйте колко са велики, докато загърбвате величието на собствения си народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
мерси, и аз си знаех че не съм перфектен ... но литературния форум е в бгмама!----------------------------------------По дяволите Кухий , в бгмама пишеш грамотно, а тук според възможностите си :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Хахаха... Аз вече така процедирам - Виждам статия за Русия и бънч ъф коментари ... зачитам статията, на втория ред виждам името на автора - Льоня Бершидски... прескачам статията... поглеждам коментаторите - дежурните експерти по Русия - Сюлейман, Смарти, Бидон-кон-юрист .... препикавам и подминавам... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 4 години
Пичове , оставете руснаците на мира и гледайте себе си ---Става таврищ, ако те ни оставят нас и гледат себе си, ама най си ....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 4 години
тебе точно русофоб не съм те наричал---не случайно ползвах -->Вие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 4 години
мерси, и аз си знаех че не съм перфектен ... но литературния форум е в бгмама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 1
data
преди 4 години
Пичове , оставете руснаците на мира и гледайте себе си ! Та на времето един умен човек ми каза - америка е богата и силна щот са богати и силни американците . Та България ще е е богата и силна когато са силни и богати българите . Нема такова чудо кат силна държава с бедно население !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още