IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша прекратява доставките на руски газ след 2022 г.

Страната разчита на своята диверсификация, с чиято помощ ще премахне енергийната си зависимост спрямо Русия

13:39 | 15.11.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Полската енергийна компания PGNiG обяви по-рано днес, че няма да продължи договора си за доставка на природен газ с руската „Газпром“ след 2022 г., съобщава Hellenic Shipping News.

Решението е взето, след като PGNiG е успяла да диверсифицира своите газови източници. 

PGNiG е изпратила до „Газпром“ декларация за намерение на 31 декември 2022 година да бъде прекратено действието на договора за покупко-продажба на руски газ, сключен на 25 септември 1996 г., известен като „договора от Ямал“.

Остават обаче опасенията от преговорите за транзита на газ между Украйна и Русия.

„Европа се готви за криза. Не знаме какво ще стане на 1 януари (2020 г.), но ще бъдем готови“, заяви по време на пресконференция заместник-ръководителят на полското енергийно дружество Мачей Возняк.

PGNiG изчислява своите запаси на природен газ на 2,72 млрд. куб. м към 1 януари, което е с 0,56 млрд. куб. м повече спрямо година по-рано. Компанията също така планира да получи около 1 млрд. куб. м втечнен природен газ (LNG) от източници, различни от Русия, през първото тримесечие на 2020 г.

„Това ще бъде най-интензивното тримесечие по отношение на доставките на LNG за Полша“, посочва Возняк.

През последните години властите в Полша ясно сигнализираха, че няма да продължат този договор, който според тях, прави страната зависима от Русия в енергийно отношение. Освен това според Варшава „Газпром“ определя прекалено високи цени за газа спрямо пазарните.

PGNiG посочва, че диверсификацията на енергийните източници през последните години е позволила на Полша да гарантира енергийната сигурност на страната и да сложи край на договора от Ямал.

Близо две трети от потребявания газ в Полша, или около 10 млрд. куб. м, в момента са доставяни от Русия по силата именно на този договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Поляците са най-големия въглищен замърсител в ЕС, ама това няма да продължи вечно - вече са им вдигнали мерника и скоро ще трябва или да затворят вонящите ТЕЦ-ове, или да плащат колосални санкции. Газът от Норвегия няма да им стига доникъде... тогава ще се влачат по корем пред Саша Милър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
troika
преди 4 години
Добре де, а някакви аргументи против полското решение няма ли да напишете, какво му е лошото да диверсифицират и да свалят цената? Да не би да е лошо, защото намаляват зависимостта си от Русия и разходите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 9
Bones
преди 4 години
Аааааа.....диверсификация начи...Затова начи, най-големите баламурници в ЕС, немците направиха всичко новата тръба да се случи... Ама така е като са прости...И да не чакат още няколко години, ами да хващат дрелките и ножовките и да почват да кълцат окупаторската, ватнишка тръба, която им носи толкоз ужас и страдание.При тебе забелязвам тенденцията, че почти си вярваш на глУпостите, които пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Му.ньо, през тази година Полша е закупила с 21 процента по-малко руска газ, а другарчето на путин Ердоган с 36% по-малко. Другото другарче Орбан след 2022 година също реже путин. При потребление между 6.5 и 7 млрд куб метра газ годишно, Унгария е сключила договор с Румъния за внос на 4 млрд. България също ще кълца, за сега най-малко с 1 млрд куб метра руските доставки. Та така вървят нещата, диверсификация му е м.а.йката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Ше.мет ти та си чувал, че поляците изграждат заместващ газопровод от Норвегия? И кога и кой се е топлил на аванта с руска газ??? Всъщност има - Приднестровието и Донбас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 6
pinoccio
преди 4 години
Защото тогава ще сключат новия договор с руснаците за следващите 10 години. Разбираема е историческата неприязън на поляците към руснаците, но трудно ще им е да се топлят на аванта на тръбата на Северен поток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 10
tisia
преди 4 години
...а аз си мислех че въртят търговия а те воювали! ...ама ето Германия им е на ръка разтояние. Аз се чудя защо им е чак от Русия газ. Ще си копуват от Германия и готово!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 4 години
Псолютно! Ама защо ще чакат до 2023 г? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 18
bonboniera29
преди 4 години
Браво на поляците!Така се постъпва с враговете....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 14
zelka007
преди 4 години
това е фейкнюз ... импа , каза , че без руски тръбен газ в ЕС ще настане ледникова епоха и икономиката на съюза ще катастрофира окончателно и безвъзвратно . а на импа за такива неща може да се вярва , все пак от първа ръка черпим инфо , виден усвоител на дивиденти в рубли ... импе бъзикам се :))) ... видя ли еко катамарана от онова линкче , дето са му сложили мрежа да влачи и като се плицикаш из средиземноморието да събираш с нея пластмасови бутилки от минерална вода и стиропорени чинийки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още