IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на сезонната заетост вдигна безработицата през октомври до 5,6%

Показателят регистрира ръст на месечна база от 0,3 процентни пункта и спад на годишна със същия размер по данни на Агенцията по заетостта

16:26 | 15.11.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Безработицата в страната през октомври е 5,6%, което е повишение от 0,3 процентни пункта на месечна база и намаление от 0,3 процентни пункта на годишна, показва статистиката на Агенцията по заетостта.

В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 182 529, което е с 9748 лица повече спрямо септември основно заради приключването на сезонната заетост. В сравнение с година по-рано те са с 10 970 по-малко.

Новорегистрираните безработни през октомври са 35 697, като от тях 2108 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. Средномесечният брой на активираните неактивни на трудовия пазар лица остава над 2 000 души.

Дейността на бюрата по труда обхваща и все повече заети, учащи и пенсионери, сред които работодателите също разчитат да намерят своите кадри. Нови 849 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа. 

Постъпилите на работа безработни през октомври са 17 562, като 93,5% от тях са устроени в реалната икономика. Други 515 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също чрез бюрата по труда са намерили своето ново работно място.

Чрез мерките за насърчаване на заетостта сред безработните от рисковите групи на пазара на труда на субсидирани работни места през месеца са устроени още 1144 лица - 536 по програми и мерки за обучение и заетост и 608 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

През октомври в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати нови 481 безработни. От началото на годината Агенцията по заетостта е помогнала на 21 513 безработни лица да повишат квалификацията си или да придобият нови умения.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 14 410, като 77,7% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (30.3%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (14.0%), административните и спомагателните дейности (10.1%), хотелиерството и ресторантьорството (8.2%),  строителството (7.1%),  и други.

Най-търсените групи професии през този месец са: строителни работници; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, транспорт; продавачи; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); персонал, полагащ грижи за хората и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още