IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще въвежда цена на въглеродните емисии в транспортния и отоплителния сектор

Необходими се незабавни мерки за ограничаване на количеството въглероден диоксид, заяви след вота германският канцлер Ангела Меркел

17:32 | 15.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският парламент одобри по-рано днес проектозакон за въвеждане на цена за въглеродни емисии в транспорта и отоплителните сектори като част от по-широк пакет от мерки, които целят справяне с климатичните промени, съобщава Euronews. 

Пакетът е договорен след месеци на конфликти между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и техните коалиционни партньори в лицето на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), като той продължава да понася критики, най-вече от представителите на екологичните организации, които го определят като „неадекватен“.

Депутатите гласуваха днес също така и в подкрепа на увеличението на цените за самолетни билети за вътрешни полети и полети в Европа.

Трите партии в правителството настояват за бързото приемане на мерките, след като ги одобриха преди два месеца .

„Ако се отделя прекалено много въглероден диоксид, тогава трябва да предприемем незабавни мерки за постигане на целите за 2030 г.“, посочи Ангела Меркел пред журналисти след гласуването.

Учени и икономисти смятат, че въвеждането на цени за въглеродни емисии ще бъдат ефективен начин да накарат компаниите и потребителите да не използват силно замърсяващи околната среда източници на енергия като въглища, петрол и природен газ.

За да балансира увеличените разходи, законопроектът включва данъчни облекчения за хората, които редовно пътуват между работното си място и дома и тези, които инвестират в подобряване на изолацията на домовете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още