IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градското развитие е акцент в новата програма за регионите до 2027 г.

Основен фокус през следващия период ще бъде териториалното разпределение на инвестициите според нуждите на съответния район

16:36 | 15.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Градското развитие и подкрепа за регионите са основните приоритети на новата Оперативна програма за развитие на регионите в България за периода 2021-2027 г. Това е станало известно на първото заседание на тематичната работна група за подготовката на новата програма, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

По време на срещата с представители на неправителствени организации, държавни и обществени институции, свързани с развитието на регионите, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова е представила новите моменти и напредъка в подготовката на оперативната програма.

Основен фокус през следващия период ще бъде териториалното разпределение на инвестициите, съгласно нуждите на съответния район, като ще се търси интегриран ефект.

"Ще търсим във всеки един от нашите проекти икономическия принос, тоест по какъв начин се осъществява възможността да развиваме икономически територията чрез проекта и по какъв начин това ще има принос за хората", е заявила зам.-министър Николова. Тя е допълнила, че стремежът е ресурсите от програмата да бъдат насочени към намаляване на дисбаланса между малките и големите населени места, както и за намаляване на негативните ефекти от демографската криза.

Ще се търси и координиране с останалите оперативни програми, така че те също да имат принос към регионалната политика и изпълнение на заложените цели.

Средствата в новата Оперативна програма за развитие на регионите през периода 2021-2027 ще бъдат разпределени по два основни приоритета - с градско и с регионално направление.

Инвестициите ще се осъществяват в съответствие с интегрирани териториални стратегии, разработени с широко гражданско участие и сътрудничество на заинтересованите страни, съответно на общинско или градско ниво и на регионално ниво. Средствата ще бъдат насочвани към интегрирани проекти, обхващащи по-големи територии и по-голяма част от населението, покриващи по-значими и важни за хората нужди.

До 10 декември членовете на работната група ще могат да изпращат своите становища по представената визия за новия програмен период. Следващото събиране на работната група ще бъде в края януари.

Първият проект по програмата се очаква да е готов в края на март 2020 г. В периода юли-септември финализираният текст ще бъде внесен за обсъждане от Съвета за координация при управлението на средствата от ЕС в страната. Тя трябва да бъде одобрена от Министерския съвет, преди да бъде изпратена за одобрение от Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още