IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ определи буфера за рисковите експозиции на осем системно значими банки

Управителният съвет на централната банка е уведомила европейските органи за съответните нива на капиталови буфери на кредитните институции

18:20 | 15.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управителният съвет на Българската народна банка определи размер на буфера за системен риск на 3% от рисковите експозиции на банките, формирани от тях на територията на България. Решението е в съответствие с Наредба №8 на централната банка за капиталовите буфери на банките.

БНБ идентифицира като други системно значими институции (ДСЗИ) осем банки, за които определи ниво на буфер, приложим към общата стойност на рисковите експозиции, съобщи на интернет страницата си БНБ.

Определеният буфер за системен риск е кумулативен към буфера за друга системно значима институция (ДСЗИ).

Решението е взето на 15 октомври.

Управителният съвет на централната банка взе решението си в съответствие с критериите на БНБ и общоевропейската методика на Европейския банков орган. Размерът на буфера се определя на индивидуална и консолидирана основа, приложим към общата стойност на рисковите експозиции.

Оповестяването на решението на управителния съвет на БНБ се прави един месец след уведомлението до Европейската комисия, Европейския съвет за системен риск, Европейския банков орган и компетентните и определените органи на съответните държави членки, каквито са законовите изисквания.

На интернет страницата на БНБ, в раздела за капиталовите буфери, е публикувана методологията за идентифициране на ДСЗИ, включваща базови критерии и показатели, изчисления общ рейтинг на банките и съответния праг на идентификация, както и обосновка за определения размер на буфера за ДСЗИ, уточняват от централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още