IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Handelsblatt: Турското автомобилно лоби оказва натиск върху Volkswagen за завода

Германският концерн замрази плановете си за построяване на нов завод в южната ни съседка след инвазията на Анкара в Сирия

18:38 | 15.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещи турски политици и лобисти от турския автомобилен сектор търсят пряк контакт с ръководителите на германския концерн Volkswagen чрез представителството на работниците в компанията в опит да наклонят решението за новия завод в своя полза, пише германският вестник Handelsblatt.

Очакваме от Volkswagen да вземат решение на икономически, а не на политически основания, заяви турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк пред германското издание и други медии.

Предложихме на синдиката, който представлява работещите в турската автомобилна промишленост, да разговаря неформално със синдиката във Volkswagen, тъй като чухме, че те не искат компанията да се установи в Турция, посочи Баран Челик, президент на турския Съюз на износителите от автомобилната промишленост.

Германският концерн замрази плановете си за построяване на нов завод в Турция след инвазията на Анкара в Сирия на фона на силната международна критика срещу турските действия, припомня БТА.

Представители на политическите и икономическите среди на Турция се опитват да засилят натиска върху компанията да вземе положително решение за изграждане на производствени мощности в западната част на страната. Новият завод би могъл да осигури работа на 4000 души след 2022 г. и да произвежда до 300 хил. коли годишно.

"Показахме на Volkswagen, че Турция е страна, предлагаща много възможности", каза Варанк, избягвайки да отправя пряка критика към автомобилостроителя.

Според нас политиката и търговията не бива да се смесват, допълни той.

Министърът потвърди, че продължават да се водят разговори с турската страна, а синдикатите от двете страни поддържат контакти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още