IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите

Близо 8 млн. туристи са посетили чешката столица миналата година

20:40 | 15.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гледката от апартамента на Павел Кацирек към величествения площад на Стария град трябва да го прави мечтания дом, но заради тълпите от туристи и задръстените улици това вече не е така, пише Ройтерс.

Докато чехите се готвят да отбележат 30-годишнината от Нежната революция, която сложи край на комунизма, носейки със себе си бум на туризма и значително богатство, не всички местни жители смятат промяната за положителна.

„Хората се местят, а с тях си отиват и услуги, магазини, евтини ресторанти“, казва 72-годишният Кацирек, който е режисьор на документални филми. „Паметниците са тук, кулите, готиката и барокът остават. Но това наистина е като украса от Disneyland“, допълва той.

Близо 8 млн. туристи са посетили Прага миналата година, като са превърнали града в един от най-посещаваните в Европа и са оказали натиск върху местните услуги, предназначени за 1,3 млн. жители.

Един от най-острите проблеми е липсата на достъпни домове, тъй като много апартаменти са превърнати в офиси или жилища за краткосрочен наем.

Миналата година в Airbnb имаше близо 12 хил. обяви за имоти в Прага, сочат данни на Пражкия институт за развитие (IPR). Районът, включващ центъра на града, е загубил почти половината от жителите си. Регистрираните избиратели са били 21 556 души през 2017 г. спрямо 36 862 през 1990 г.

Сега туристите се тълпят по улиците на стария град и често се възползват от евтината бира, за да купонясват до късно през нощта.

„Броят на туристите със сигурност е по-голям, отколкото Прага може да понесе“, казва кметът на града Зденек Хриб и допълва, че чешката столица опитва да привлече по-заможни посетители, включително и такива, пристигащи за срещи по работа.

„Опитваме се да спрем Disneyland, който се развива тук“, допълва Хриб.

Печалби и проблеми

Когато комунизмът рухна през 1989 г. Прага беше нешлифован диамант, обвита от замърсен въздух и с липса на услуги. Сгради се рушаха заради занемаряването им десетилетия наред.

Оттогава в Прага дойдоха инвестиции и разходи на туристи за милиарди долара, превръщайки я в най-богатия регион в Централна и Източна Европа с брутен вътрешен продукт на човек от 187% от средното равнище в ЕС, сочат данни на Евростат за 2018 г.

Сега основните туристически райони в града, включително около замъка и Карловия мост, са осеяни с магазини за сувенири, обменни бюра и студиа за масаж.

„Всичко зависи от това как ще се позиционира Прага. Ако останем евтин бар, ще има помия“, казва архитектът Кристоф Ханзлик в семейния си дом, построен през XVII век, близо до стените на Пражкия замък.

„Ако голямото пренатоварване намалее, може би някои апартаменти ще се освободят и хората ще започнат да се връщат“, допълва той.

Градът предприе мерки за разрешаването на проблема, включително като назначи „нощен кмет“, който да се бори с шума от купонджиите в малките часове на деня.

Градските власти премахнаха и някои обменни бюра, които вземаха двуцифрени комисиони, и планират да прекратят договорите за наем на магазините за туристи за сметка на услуги за местните жители.

Те забраниха на хора да позират за снимки в костюми на гигантска панда на площада на Стария град и премахнаха мнимите исторически автомобили.

Бирените колела, чиито водачи раздават наливна бира, ще бъдат забранени през следващия сезон. 

А парламентът прие закон, разрешаващ увеличаването на таксите за престой в Прага до 2 евро на нощ спрямо 0,8 евро до момента, въпреки че кметът Хриб казва, че таванът трябва да бъде по-висок в центъра на града.

Засега обаче много чехи избягват централната част, освен ако не посещават някое от малкото останали места, където само местни жители могат да резервират място.

„Това е място за среща с приятели, то е част от историята“, казва счетоводителят Мартин Хлавац, наследил седмична резервация в традиционната кръчма U Zlateho Tygra от майка си, която била редовна посетителка от 1960 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още