IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК потвърди избора на "Соф кънект" за концесионер на летище София

Решението на антимонополния орган може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд

23:58 | 15.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение жалбите на четиримата неуспели кандидати за концесията на летище София.

През юли за концесионер на столичния аеропорт беше определен консорциумът “Соф кънект“, в който участват фондът Meridiam, австрийската строителна компания Strabag и операторът на летище Мюнхен. Решението на транспортното министерство беше изненадващо, тъй като предложеното от консорциума концесионно възнаграждение от 24,54 млн. лв. беше трето по размер. Техническата оферта обаче получи максимален брой точки.

На второ място остана френско-турският консорциум между Еърпорт Де Пари и TAB Хавалиманлъръ Холдинг, а на трето място беше класирана Фрапорт България, която е концесионер на летищата във Варна и Бургас. Четвърти остана британско-китайският консорциум „Витоша“ между летищния оператор Манчестър Еърпорт груп и британското подразделение на китайската Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг груп. На последно място остана консорциум СББ София Еърпорт Джей Ви с участието на Копенхаген Еърпортс и швейцарското дружество СББ Зауервайн & Шефер Бау АГ.

И четиримата кандидати обжалваха избора пред КЗК, но според антимонополния орган претенциите им към работата на комисията в транспортното министерство, която е оценявала проектите, са неоснователни. Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

В началото на октомври говорителят на „Соф кънект“ Щефан Верман каза в интервю за Investor.bg, че в офертата си за летище София консорциумът е опитал да постигне баланс между капиталовите разходи, летищните такси, броя на пътниците и процента от приходите, който може да предостави на държавата. „Затова например не искахме да залагаме огромни инвестиции, защото това щеше да доведе до по-високи летищни такси, а съответно и до повишаване на цените на самолетните билети за хората. Добрият баланс между тези четири елемента е от основно значение за постигането на добър растеж и добро развитие на летището“, каза той.

Стратегията на консорциума за летище София трябва да бъде реализирана на четири етапа и включва изграждането на трети терминал, който трябва да е готов до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 3 години
Прекрасно Много скоро ще разберете че това е правилно решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още