IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават спокойни на фона на ситуацията на търговския фронт*

Анализаторите вече насочват своя фокус към предстоящата среща на ОПЕК+ във Виена в началото на декември

10:41 | 18.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка:Архив на Ройтерс

Цените на петрола остават до голяма степен непроменени в понеделник. Миналата седмица те отбелязаха значителни повишения, след като инвеститорският оптимизъм беше подновен от новите развития около търговските преговори между САЩ и Китай, както и от обнадеждаващия доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) относно бъдещото търсене, съобщава CNBC.

Стойността на международния бенчмарк Брент остава непроменена на ниво от 63,37 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI поевтиняват с 14 цента до 57,86 долара за барел.

Цените на петрола се повишиха с близо 2% в петък, след като коментари, направени от служител в американската администрация, повишиха оптимизма около търговска сделка между Пекин и Вашингтон.

Щестнадесетмесечната търговска война между двете най-големи икономики в света забави икономическия растеж в световен мащаб и подтикна анализаторите да понижат прогнозите си за бъдещето търсене на петрол, като в същото време предизвика опасения, че през 2020 г. може да се развие свръхпредлагане.

От Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) заявиха в четвъртък, че очакват търсенето  да се свие през 2020 г., което затвърди мнението на анализаторите, че производителите от т.нар. група ОПЕК+ (събирателно от ОПЕК и техните съюзници) ще продължат да поддържат ограниченията върху продукцията, които бяха въведени, за да се възпрепятства пренасищане на пазара.

Очаква се страните от ОПЕК+ да обсъдят политиката за производството на среща на 5 и 6 декември във Виена. Срокът на съществуващото помежду им споразумение изтича през март догодина.

Месечен доклад на Международната агенция за енергия (МАЕ), публикуван в четвъртък, изчислява, че ръстът на доставките извън ОПЕК ще нарасне до 2,3 милиона барела на ден през следващата година в сравнение с 1,8 милиона барела на ден през 2019 г. МАЕ мотивира позицията си с нивата на производство в САЩ, Бразилия, Норвегия и Гвиана.

Данни, публикувани в четвъртък, от Агенцията за енергийна информация на САЩ (АЕИ) също показват, че седмичните запаси от суров петрол в САЩ са нараснали с 2,2 милиона барела, надвишавайки прогнозата за повишение от 1,664 милиона барела.

От своя страна, цената на златото бележи спад от 0,32% до ниво от 1463,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 4 години
В момента се надуват балони. Наближава времето някой да гръмне, за да ошмулят бедния народ и дой да стане послушен. Може и да са прави. Гледам, че, като се понядоха, някои колеги, не искат да бачкат . Отказват извънреден труд, отсъстват безпричинно. По пътищата се разкарват джигити, готови да предизвикат катастрофа, само и само да са първи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още