IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

39% от хората мислят, че в България може да се прави бизнес

Българинът е в 19 век по информираност за успешните българските продукти, твърди Лидия Шулева

13:47 | 18.11.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

39% от българите смятат, че в България бизнес може да се прави, сочи проучване на изследователски център “Тренд”. То бе представено от съоснователя му Димитър Ганев в рамките на форума “Да извадим успеха от анонимност”. В дискусията взеха участие председателят на АИКБ Васил Велев, изп. председател на БСК Радосвет Радев, социолози, представители на СЕМ и Народното събрание, както и ръководители на големи търговски вериги.

34% от анкетираните за проучването на „Тренд“ отговарят негативно на въпроса, а 27 на сто - че не могат да преценят. Сред по-младите между, които са между 18 и 41 години, се забелязват много по-позтивни нагласи, за разлика от тези, които са нас 60 или 70 години. Целта на проучването е да се установи дали икономическата реалност в България се припокрива в голяма степен с картината, която медиите дават, обясни Ганев.

На въпроса в каква посока се развива българската икономика - 31% от анкетираните казват, че се развива в позитивна, а 49% - в негативна. Според „Тренд“ българският скептицизъм и слаба информираност са сред причините за тези отговори. 63% от попитаните искат да научават за българските предприемачи, което според Ганев е “категорично мнозинство”. 52% са на мнение, че българският износ като продукция е качествен, докато едва 12% са на обратното мнение. 36% не знаят или не могат да преценят, което пък показва слаба информираност.

Според „Тренд“ в отговорите на тези въпроси има определена доза патриотичен елемент. На въпроса дали познават продукти на български компании, успешни на чужди пазари, 53% от попитаните отговарят отрицателно, а само 20% са запознати. Те дават пример с кисело мляко, казанлъшка маслодайна роза, саламурено сирене и т.н. Никой обаче не дава примери от машинна индустрия, производство на електроника и т.н. Според резултатите от проучването в най-голяма степен повишаването на заплатите се свързва с успешното икономическо развитие на България (48%). 39% от анкетираните свързват успешното икономическо развитие с откриването на нови работни места. 33% са на мнение, че трябва да се изграждат нови предприятия. Малко под две трети са на мнение, че е необходимо привличане на чужди инвестиции, а 19% – модерна индустрия. 12% от българите смятат, че за успешно икономическо развитие е необходимо изграждане на съвременна инфраструктура.

Въпреки продуктовото позициониране и реклама, българинът е в 19 век по информираност за успешните българските продукти - с мускалите на Бай Ганьо и с киселото мляко. Така обобщи по време на форума Лидия Шулева - председател на Специализираната комисия по икономическо развитие към Германо-българската търговско-индустриална камара (ГБТИК), цитирана от БТА.

Участниците във форума се обединиха около тезата, че работодатели и предприемачи ще настояват за по-широка публичност за постиженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
През цялото лято съм съм си купувал доста вкусни розови домати внос от Турция. Поне така казаха в магазина откъдето пазарувам. Същите домати съм ги виждал на много други места, само където там твърдяха, че са български... Турците се учат бързо. Те и кашкавал вече правят по-хубав от нашия, а едно време идваха от нас да си купуват. Пластмасовите домати май са от Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 3
Лъчо
преди 4 години
Ето доказателство колко е *** българския народ... Кебапчета, кюфтета и дюнери Бира на промоция от кауфланд, това го интересува за какво му е да чете или информира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 3
Mechkata
преди 4 години
До това доведе не еврогей и дджжендер общността или извънземните в кухата Луна ако щеш.. виновни сме си ние,нащо безхаберие и най-вече ниската интелигентност и морал на управляващите които си избираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 4
Mechkata
преди 4 години
Като ги гледам какви коли карат масово българите и се чудя къде останаха бедните такива... Не че не са ти по джоба българските домати - по джоба са ти, а и съм сигурна, че предпочиташ да изядеш два истински български, отколкото 4 пластмасови турски / нищо, че са по-евтини/. Повечето, да не кажа всичката продукция на бг.суровини, които имаме се изнася в чужбина по 2 причини - 1во- пазарът ни е залят с евтина нискокачествена стока и търговците предпочитат нея. 2ро - липсата на държавна политика, която да задължи всички търговци да предлагат бг.стока поне в 50% от щандовете, за да се стимулира нашето производство. Ние си произвеждаме суровини, но сме принудени да ги изнасяме в чужбина, където се превръщат в стоки, които после влизат като внос (Честито - яжте италиански и френски багети с бр брашно, яжте френски мед, който е подобрен с български такъв, яжте немски сирена с бг мляко.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Прав си, Гущеров, България субсидира и храни цяла Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 14
studioaa
преди 4 години
Ами до това доведоха еврогейборда и еврогейро-кредитите. Сега ако уФцете не бяха се хванали на стария номер как борда бил пазел от хиперинфлация това нямяше никога да се случи. Значи в Сърбия борд няма и няма хиперинфлация, в Македония също, в Чехия, Унгария, Румъния и други проблем с хиперинфлация няма, а само ние трябва да търпим отрицателните лихви на Е(врогей)ЦБ... Продължавайте да субсидирате фалирала западна европа и ще се измъкнете от бедносста, ама на куково лято...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
khao
преди 4 години
горе долу това беше и моята идея... няма какво да слушам дескредитирани личности, част от проблема да ни дават акъл ... и наклон ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Ти пък,кога някой политик е влизал в зандана? Око да види , ръка да пипне, пак няма да повярвам! Що се отнася до темата....плачевно-неинформираността е пагубна за населението, но затова допринасяте и медиите и все управлението, което поддържа политиката на затъпяването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 16
alphaomega
преди 4 години
Българина не може да си позволи успешните български продукти. Те просто не са му по джоба и затова той не се интереусва от тях. Повечето от тези продукти са предназначени за чужди пазари. те повечето Българи вече са толкова бедни че дори не могат да зи позволят да една почивка по българските курорти. Там цените са надути до небесата и са достъпни само за 5% от българите и за чуждениците които идват със валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
khao
преди 4 години
тая не трябваше ли да е в затвора ? или получи амнистия заради поартийни постижения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още