IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли автоматичните фискални стабилизатори да заменят монетарната политика

Мерките биха могли да са ефективни, но ще бъдат политически трудни за прилагане

10:40 | 25.11.19 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Вече няма съмнение, че паричната политика, независимо дали е конвенционална, или не, ще бъде в недостиг при следващата глобална рецесия, пише Гавин Дейвис за Financial Times. 

За справяне с голям спад в икономиката ще е необходимо намаляване на лихвите с няколко процентни пункта, но понастоящем те са твърде близко до тяхната ефективна долна граница, за да позволят това.

Сега централните банкери признават, че при такива обстоятелства ще им е нужна помощ от фискалната политика. В миналото обаче дискреционните бюджетни инжекции обикновено бяха осъществявани с големи закъснения, а политическите спорове доведоха до промени в данъците и разходите, които не успяха да стабилизират търсенето в икономиката.

Един пример за тези проблеми дойде след финансовата криза през 2008 г. Въпреки че имаше бюджетни действия в много икономики, включително законът за възстановяване и реинвестиране (ЗВР) на президента на САЩ Барак Обама от 2009 г., твърдата политическа съпротива ограничи ефективността на фискалните стимули.

Реалният стимул на ЗВР не бе достатъчно голям, за да стабилизира икономиката на САЩ, като мерките бяха отменени твърде бързо по време на възстановяването. Законът предотврати финансов срив, но не избегна високата и устойчива безработица. Дори контролът на демократите върху Белия дом и Конгреса не попречи на политическите препятствия, поради които фискалните стимули не съкратиха рецесията.

Междувременно, в еврозоната смисленият фискален отговор беше възпрепятстван от липсата на механизъм, който да позволи значително споделяне на риска между държавите членки.

И в САЩ, и в Европа паричните стимули останаха жизненоважни.

Доказаните недостатъци на дискреционните промени в бюджета за смекчаване на рецесията обясняват защо нараства интересът към засилване на така наречените автоматични фискални стабилизатори. Макроикономистите твърдят от десетилетия, че мащабът и ефективността на вградените методи за повишаване на разходите или намаляване на данъчните приходи трябва да бъдат увеличени, за да стане фискалната политика по-успешна.

В условията на рецесия данъчните постъпления обикновено намаляват повече от доходите на домакинствата и корпорациите, така че правителственият бюджет предпазва частния сектор от загуба на разполагаем доход. В допълнение, по-високите социални плащания за безработни им помагат да поддържат разходите си в лоши времена. Всичко това се случва бързо, като автоматичен резултат от структурата на данъчната и разходната система в развитите икономики.

Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Отново те разбирам и съм съгласен със становищата - за дълговете, за социалните придобивки и т.н. Но пак, тези твърдения не противоричат на останалото. Просто има твърде много сиво в този свят.Относно твърдението, че ерата на "работа за по-добър живот" е свършила - изобщо НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН. Да, за много слабо образовани хора е свършила! Но, точно това е ерата ако си много добре образован + задължително е да ти се работи + все пак да не си голям особняк, а по-широко скроен, тогава можеш да постигнеш ПО-добър живот. Колко по-добър и дали си струват положените усилия е вече друг въпрос, много трудна и тежка тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
Local_Person
преди 4 години
Момчета с цялото ми уважение съгласен съм и с двама ви, истината според мен - Икономиката зависи и от Производството и от Потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
darcas1981
преди 4 години
Напротив, напълно доказан факт са. Точно така големите държави излизат от Голямата депресия и после от всяка следваща криза. Цялата световна икономика се крепи на потребление. И когато това потребление се свие, следват кризи. И понеже потреблението не е достатъчно платежоспособно, "услежливите" банкстери дават кредити на балъците, за да продължават да купуват ***, само и само да няма свиване на потреблението. Неокейнсианството е двигателя на съвременната икономика със всичките си проблеми. Иначе вземи ти произведи 20 млн тромпета и тръгни да ги продаваш по света, за да затвърдиш продуктовата си теория, която е с малко повече от 100 години остаряла. Има заводи, които произвеждат единствено и само по предварителни поръчки за години напред. И ако няма такива, никой не продължава да произвежда, щото studioaa така е казал че трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
По принцип повечето хора трябва да разберат, че ерата на "работа за по-добър живот" свърши и имаме връщане обратно към предишната епоха "работа за оцеляване". Хората, особено родените веднага след голямата война са станали крайни социалисти и са "извоювали" голям брой социални придобивки, права и т.н, но сега няма кой да ги плаща тези благинки и не само това тези поколения са тотално опоскали държавните финанси и натрупали планина от дългове по-голяма от Еверест... Скоро когато пирамидата от дългове срути наследниците на тези хора пак ще трябва да хващат мотиката и лопатата, защото няма кой просто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Аз, те разбирам какво искаш да кажеш. Принципно е вярно, но поставяйки го в този контекст (на статията и на коментарите) не е правилно. Ако бяхме на света една малка група разумни хора и седнем да го обсъдим и се разберем, че по-добре да хвърлим ресурсите в нещо по-полезно - ОК, тогава става! Но, в днешния свят има един куп предприемачи (физ. лица и фирми), учени, работещи на трудов договор и т.н., които няма да полагат същите усилия ако тези усилия не водят до много по-добър живот за тях и техните близки! Ето, толкова е просто.Дали работят обикновенна работа, дали откриват нови продукти или подобряват вече съществуващи, дали произвеждат повече, по-ефективно няма значение. Хората работят, не за да оцеляват, а да живеят по-добър живот. Друг е въпроса, че има една такава приказка "аз с тази малка заплата едвам оцелявам". Което хем е истина, хем не е истина. Просто зависи от гледната точка, от стандарта на живот сравнен сега с този преди 100 години или назад. Така, че като заключение ще кажа - за да има прогрес, трябва всички сфери да се развиват, всеки със своята професия, всеки със своите мечти и усилия, които може да положи. Дали политиците, някаква война, климата или друго нещо ще прецака прогреса е друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
без производство хората няма откъде да вземат пари,----Че сега от къде ги вземаш "парите"? Точно от въздуха и точно, за да задвижиш "потреблението", т.е. желанието за повече печалба ... ама не на пари (защо те не същестувват), а на чужда Енергия!И това производство, като го произвеждаш на кого ще го продадеш, освен сам да си го ползваш, като няма "пари" с които някой да ти го купи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
илюзия да си помислиш, че някой ще те храни и ти дава пари да потребяваш защото има нужда от теб да му купуваш производството... Тези ресурси могат да пренасочени за нещо друго винаги като например пътешествие до Марс или Луната---Уау! Земицата вече ви е тЕсна на вас, нЕма кой да ви купува производството, което между другото сте "създали" с двете ръце на тези, които вече НЕ искат да ти купуват "без пари", т.е. не искат повече да ти отдават енергията си, която и без това са ти дава твърде много в аванс, който ти не искаш да връщаш по формата на "пари", в които вече никой не вярва.... Ти даваш ли си сметка, че парите които "генерираш", т.е. които НИЕ сме ти позволили да печаташ, като незнайно по какъв акъл сме повярвали в тях, реално не съществуват и те са просто една проекция на нашата твърде голяма Вяра, която твърде неблагоразумно сме ти дали в аванс! Имаш да връщаш ресто ... твърде голямо, за да те пуснем "на Марс", преди да си платиш за вярата което си получавал твърде дълго!Палачинката се обръща вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
"За по-долу спорещите, темата е малко кокошката или яйцето."Темама няма нищо общо с кокошката и яйцето. Човек няма нужда от пари, за да оцелее докато всяко пиле има нужда от яйце, от което да се излюпи. Парите никога не са били първо място, в примитивните човешки общества пари и търговия и потребление не е имало... Търговията е нещо много ново за човешкото развитие. Именно заради това появата нова класа "излишните" е неизбежно защото е илюзия да си помислиш, че някой ще те храни и ти дава пари да потребяваш защото има нужда от теб да му купуваш производството... Тези ресурси могат да пренасочени за нещо друго винаги като например пътешествие до Марс или Луната, а ти ще има копаш на нивата до живот ако искаш изобщо да оцелееш, а ако откажеш и се бунтуваш ще отидеш директно във трудово-възпитателен лагер ако имаш късмет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Mit1
преди 4 години
Вярно и напълно логично е, че ако дадеш на най-бедните повече социални, пенсии и т.н., тогава те няма да ги спестят, а ще потребяват. Те ще купуват разни стоки, защото логично на тях най-много не им достига. От друга страна те ще купуват определени стоки - най-вече хранителни, лекарства, стоки за основни нужди. Едва ли с тези стимули ще се увеличи потреблението на автомобили, туризъм, хай-тек, строителство и т.н. Така, че реално ще се стимулира само една малка част от икономиката по описания в статията начин. От друга страна като увеличиш данъците на средната класа и богатите още повече ще падне потреблението на изброените стоки, които повече са потребявани от хората с малко повече възможности.Смятам, че статията е вярна, но само за определен период - преди години, когато кошницата на по-бедните и средни класи са били съвсем други.За по-долу спорещите, темата е малко кокошката или яйцето. За определени стоки е важно хората да имат пари за да потребяват, така че на първо място са парите и после производството. За други по-технологично нови е обратното - първо компаниите произвеждат технологично напреднал продукт и тогава потребителите, които се нуждаят от него намират начини да си го купят (дали със спестени пари или кредит е друг въпроса).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Ти нямаш представа, че глупостите, които твърдиш са теориите на кейнс, но тези теории са само предположение, а не доказан факт. И от кого Стийв Джобс е имал поръчки? От магазините за техника ли? И те как знаят, че продадат неговата стока? Идеите на кейнс могат да опровергани даже от повечето деца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още