IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боросов: Националната ни сигурност е гарантирана само в рамките на НАТО

Премиерът разговаря с генералния секретар на Алианса и увери, че страната ни ще продължи да оказва подкрепа

16:35 | 18.11.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor media Group

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщиха от правителствената информационна служба. „Високо оценявам ролята на Алианса за защита на сигурността, свободата и демократичните ни ценности. За нас - националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО“, изтъкна Борисов пред Столтенберг.

В хода на разговора министър-председателят отбеляза, че от началото на 2018 г. България успешно прилага националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г. „С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019 г. разходите се очаква да достигнат 3,1% от БВП“, очерта премиерътБорисов и Столтенберг разговаряха в навечерието на Срещата на върха между държавните и правителствени ръководители на страните членки от НАТО, която ще се проведе на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон. 

Българският министър-председател посочи, че отчитайки днешните рискове и предизвикателства пред международната среда за сигурност, страната ни разглежда единството на Европа и Северна Америка като по-важно от всякога. „За България трансатлантическата връзка е в основата на нашата колективна отбрана“, акцентира Бойко Борисов. Той даде висока оценка на темите, които ще бъдат във фокуса на Срещата на върха на НАТО в Лондон, касаещи всички ключови елементи от архитектурата на сигурността в Евроатлантическия регион.

„Вярвам, че решенията на висшия форум ще доведат до по-нататъшно укрепване както на възможностите за възпиране и отбрана, така и на трансатлантическата връзка между Европа и Северна Америка“, заяви премиерът Борисов пред генералния секретар на НАТО.

Той посочи още, че целите на страната ни са фокусирани в три основни области - повишаване на разходите за отбрана, модернизация и превъоръжаване, и преодоляване на дефицита на личен състав във Въоръжените сили. По приоритетите се работи активно и в следващите години ще продължи реализацията на ключовите проекти по модернизацията (придобиването на нови бойни самолети, кораби и бойни машини).

"България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност. Разглеждаме участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамеряваме да запазим ангажимента и приноса си към тях“, каза още Борисов в телефонния си разговор със Столтенберг. Премиерът специално обърна внимание върху ролята на съвместните военни учения, които допринасят за подобряването на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на други държави членки на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
megiddo
преди 4 години
Цецо Асансьоро крои шапка на Боросов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Тарикатите никога не се хвърлят на амбраурата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Боросов ни нам що ми звучи като Матросов :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Оправете името на премиера в заглавието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
А с фърчилото на отряд 28 какво стана? Ново ли ще купуват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още