IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент даде предварително одобрение за целия състав на ЕК

Остава да бъде проведен вота на евродепутатите на 27 ноември, след което новият кабинет на Урсула фон дер Лайен ще може да встъпи в длъжност на 1 декември

18:41 | 18.11.19 г. 2
<p>
	Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Кандитатът на Унгария за еврокомисар Оливер Вархели също получава необходимата предварителна подкрепа от Европейския парламент. Това съобщи пресслужбата на институцията. 

Миналата седмица Вархели положи устен изпит пред евродепутатите, но те останаха недоволни и решиха да му зададат допълнителни писмени въпроси. До днес по обед Вархели трябваше да отговори, като съществуваше възможността да бъде подложен на второ изслушване утре, информира БТА.

Тази вечер ЕП е решил, че отговорите са достатъчни. С това решение повече няма пречки целият състав на Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен да бъде подложен на гласуване от евродепутатите на 27 ноември, за да встъпи в длъжност от 1 декември.

По-рано днес говорител на ЕК съобщи, че все още няма отговор от Лондон по откритата наказателна процедура за неспазване на задължението по договора за ЕС да предложи британски комисар. Според неофициални правни оценки новата комисия ще може да започне работа дори и без представител на Великобритания.

Фон дер Лайен, която e бивш министър на отбраната на Германия, получи новата си длъжност през лятото след сложна политическа маневра – специалитетът на ЕС. Можем да кажем, че тя до голяма степен трябва да благодари на френския президент Еманюел Макрон за успеха си, като и двамата успяха да си спечелят много врагове, докато постигнат това, което искат. Сред тях е и водещият кандидат на Европейската народна партия Манфред Вебер, който първоначално трябваше да получи поста на председател.

Въпреки това, необезпокоявана, Фон дер Лайен се опита да сформира една комисия, която може да бъде наречена „балансирана“ във всеки един аспект от значение за днешния ЕС: по отношение на разпределението по полове, както и що се отнася до даването на подходящи портфолиа за страните от Северна, Източна, Южна и Западна Европа.

Забавянето в стъпване в длъжност постави в несигурност служителите на ЕС, които продължават да се борят с друг голям проблем на блока – Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 1
petyob
преди 4 години
то и хората от ЮК идват без препятствие в България и се напиват, така както хората от Бангладеш или Сингапур не могат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Малко UK принос към ЕС демокрация:Не е правилно хора от България и Словения да идват във Великобритания без никакви ограничения и автоматично да имат права, каквито хората от Бангладеш или Сингапур нямат, написа британският министър Майкъл Гоув.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още