IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръща ли се инвестирането в акции на стойността?

Непопулярността им през последните две години може би е нерационална и необоснована от фундамента

10:48 | 22.11.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Подобно на стареещ, непопулярен боксьор, който търси поредната битка, най-пострадалата школа в паричния мениджмънт се радва на завръщане тази есен. Въпросът е дали „инвестирането в акции на стойността“ пласира само няколко удара, или е влязло в бой за отвоюване на пояса на победителя от противниците си, пише Робин Уигълсуърт за Financial Times.

Инвестициите в стойност понякога са наричани ​​„дядото“ на инвестиционните стилове, чийто произход датира от основополагащата работа на Бенджамин Греъм и Дейвид Дод през 30-те и 40-те години на 20 век. След Голямата депресия те полагат основите за по-строг, консервативен подход към инвестирането, който продължава да има отзвук и днес.

Сет Клармън от Baupost, Хауърд Маркс от Oaktree и Уорън Бъфет от Berkshire Hathaway са сред най-известните последователи на Греъм и Дод, но предписанията за инвестиране в стойност са основополагащи за голяма част от световната индустрия за управление на активи.

Има много начини за измерване на стойността и подходите за инвестиране в стойност, но просто казано това включва откриване на недооценени ценни книжа, които се търгуват на несправедливо ниски цени.

Учените установяват, че акциите, които се търгуват при ниски съотношения цена-печалба или цена-балансова стойност, могат с течение на времето да победят пазара. Проблемът е, че стратегии като тази - обикновено наричани от инвестиционната индустрия „фактори“ - не винаги работят, като инвестирането в стойност е в немилост повече от десетилетие.

От навечерието на финансовата криза през август 2007 г. насам индексът S&P 500 е донесъл 175 на сто в сравнение със 120% обща възвръщаемост на американските акции на стойността. Така наречените „акции на растежа“ - на бързо разрастващите се, често по-бляскави компании, са постигнали умопомрачителните 235% доходност.

Това разминаване не е само американски феномен, въпреки че щатските акции доминират глобалния бичи пазар след кризата. Индексът за акциите на растежа на MSCI е нараснал с близо 140 на сто за същия период от време, почти два пъти по-бързо от ръста на индекса на акциите на стойността на MSCI.

В резултат на това акциите на стойността сега се търгуват на най-ниските цени спрямо широкия пазар, с изключение на върха при дотком бума от края на 90-те години. В сравнение с „инерционните“ акции - тези, които вече са във възход, инвестирането в стойност е на най-ниското ниво в историята, според Bank of America.

Продължителността и степента на по-лошото представяне - съчетани с признаци, че глобалният икономически растеж се стабилизира - обаче предизвикват преосмисляне. Американските акции на стойността нарастват с почти 10% от началото на септември, над три пъти по-голяма обща възвръщаемост от акциите на растежа в САЩ.

Последна актуализация: 13:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Грешиш ! Свръх богатите отдавна знаят,че между тях и бедните трябва да има нещо наречено средна класа. Ако го няма то много бързо ще има бунтове и ще стане комунизъм. Та заради това в Америка отдавна има средна класа която си продължава да богатее :) Бедни винаги ще има някой от мързел други душевно бедни и т.н. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Чакам и коментари от ботове като като видинската бяла техника. Да видим те в какво и колко са инвестирали. Че като гледам само драскат под статии за Русия, но като стане дума за финанси мълчат като п-ки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
*мен. Long term value investing е най-добрата стратегия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
По един и същи начин граби вече стотици години е изненадващо, че 95% от "инвеститорите" още не са го разбрали...95% са трейдъри, това е причината. Инвеститорите са хора като Импа и ме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Управляващия елит на Америка никога да позволи на нисшите класи да се измъкнат от натрупания дълг, а още по-малко на бедните нации да обезценят своя доларов дълг и той реално да бъде отписан в по-голямата си част... Това е метода, по който американската империя живее на гърба на света все пак. За да бъдат обрани балъците първо кукловодите надуват балон на пазара на акции играейки си с алчността на наивниците, които винаги бързо забравят как са се развили нещата в миналото и винаги смятат, че този път е различно и пазара може да върви само нагоре и икономиката е силна... Не е случайно, че Бъфет е приготвил 120 млрд. $ кеш и чака срив на акциите, за да може да си купи акции със сегашна стойност 250 млрд. или защо не за 500 млрд... По един и същи начин граби вече стотици години е изненадващо, че 95% от "инвеститорите" още не са го разбрали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
А че за мен никога не си е тръгвало. Тия, дето инвестират в акции, само защото в същите "инвестират всички" - ного скоро ще плачат ного-ного.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още